Javni poziv za energetsku sanaciju SPENS-a

Biznis 01. mar. 201910:42 > 10:45
Podeli:
Izvor: N1

Grad Novi Sad raspisao je neobavezujući javni poziv domaćim i stranim pravnim licima za energetsku sanaciju SPENS-a, odnosno Sportsko poslovnog centra "Vojvodina".

Zainteresovane kompanije pozvane su da upute neobavezujuće pisane ponude najkasnije do 15. aprila 2019. u podne.

U Gradu pojašnjavaju da se pod energetskom sanacijom objekta SPENS-a podrazumeva sprovođenje mera za poboljšanje energetske efikasnosti, a u cilju smanjenja potrošnje svih vrsta energije i vode, kao i smanjenje ukupnih troškova rada, održavanja i upravljanja energetskim sistemom u objektu.

Sve pristigle ponude analiziraće radna grupa koju je Grad osnovao.

Pročitajte još:

Napominju da će pre slanja pisama o zaineteresovanosti, svim potencijalnim partnerima biti omogućen uvid u odgovarajuću dokumentaciju, a nakon što potpišu izjavu o čuvanju poverljivih podataka.

U saopštenju za javnost u Gradu napominju da je poziv u svemu neobavezujući, da se objavljuje samo radi istraživanja tržišta, te da u tom smislu ne obavezuje Grad da pokrene bilo kakav postupak izbora partnera.

Sportsko poslovni centar „Vojvodina“ došao je u fokus javnosti letos kada je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izneo ideju da bi ga, zbog velikih troškova za energente i neefikanog poslovanja, trebalo zameniti manjim, funkcionalnijim i ekonomičnijim objektom.

Reakcija Novosađana bila je burna, a mnogi su popularni SPENS istakli kao jedan od simbola grada. Gradski čelnici su nakon toga objavili neobavezujući međunarodni javni poziv za javno-privatno partnerstvo, odnosno za pronalazak partnera koji bi zajedno sa Gradom upravljao SPENS-om. Poziv je bio otvoren do 15. februara, ali se na njega niko nije javio.

„Imali smo niz kontakata sa ljudima koji su zainteresovani za Spens. Osnovna zamerka je bila energetska efikasnost koja je i nama poznata da postoji kao problem. Druga stvar je bila veliki broj zaposlenih“, rekao je prošle nedelje zamenik gradonačelnika Srđan Kružević za N1.

Odbornici Skupštine grada izglasali su prošle srede odluku o zaduživanju na 100 miliona dinara, pre svega za isplatu otpremnina za 70 radnika Sportsko-poslovnog centra, kao i o konverziji pola milijarde dinara duga SPENS-a prema gradu i gradskim preduzećima u kapital.