Rijad pomaže Pakistanu da pregura krizu, u planu 20 milijardi dolara investicija

Biznis 17. feb. 201921:18 > 21:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Andres Martinez Casares/arhiva

Delegacija Saudijske Arabije koju predvodi moćni princ Mohamed bin Salman potpisala je u Islamabadu investicione sporazume vredne 20 milijardi dolara kako bi pomogla Pakistanu da prevaziđe finansijsku krizu.

Na ceremoniji potpisivanja sporazuma, Bin Salman je rekao da je to tek prva faza i dodao da se nada da će budućnost doneti nove saudijske investicije u Pakistan.

Mohamed bin Salman je doputovao u Pakistan u okviru četvorodnevne turneje tokom koje će posetiti i Indiju i Kinu, a na aerodromu su ga dočekali pakistanski premijer Imran Kan i najviši vladini i vojni zvaničnici. Tokom dvodnevne posete Pakistanu, Bin Salman će s Kanom razgovarati o načinima unapređenja bilateralne saradnje.

Saudijska Arabija će investirati u energetski sektor širom Pakistana, uključujući izgradnju naftne rafinerije na jugozapadu zemlje, u blizini granice s Iranom. Taj potez će najverovatnije naljutiti Iran, najvećeg regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Pogođen velikom dužničkom krizom, Pakistan traži 12 milijardi dolara pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, ali još nije potpisao sporazum koji predviđa ispunjenje teških uslova.