Analitičari: Glavni konkurent niškom nije beogradski, već prištinski aerodrom

Biznis 17. feb 201918:34 > 21:37
Podeli:
Izvor: N1

U godini u kojoj je Vansi postao koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", a država preuzela upravljanje nad niškim aerodromom - "Konstantin Veliki" je zabeležio dramatičan pad broj putnika. Da li je tome doprineo koncesioni ugovor - javnost još uvek ne zna, jer je on i dalje tajna.

Međutim, analitičari smatraju da je glavni konkurent niškom ne beogradski, već prištinski aerodrom, koji je takođe u rukama Vansija. Stoga se postavlja pitanje: kakva je budućnost aerodroma u Nišu?

Od trenutka kada je na koncesioni ugovor stavljen potpis – do momenta kada je u ruke francuskog Vansija otišao „ključ“ beogradske vazdušne luke, prošlo je punih 11 meseci. Više od 300 dana i 300 propuštenih prilika da se javnosti saopšte detalji dogovorenog i ispuni obećanje da će – kako su i iz Vlade i iz tadašnjeg menadžmenta aerodroma „Nikola Tesla“ naveli – ugovor predstaviti građanima.

No, gotovo paralelno sa slavljem na beogradskom aerodromu, u Nišu su se pronele ne tako dobre vesti. Ponovo je jedna od low cost kompanija, koje lete sa aerodroma „Konstantin Veliki“ ukinula pojedine linije.

Uz to, baš u godini u kojoj je u Srbiju došao Vansi, statistika pokazuje i pad broja putnika na niškom aerodromu.

Direktnu vezu između Vansija, preuzimanja niškog aerodroma od strane države i aktuelne situacije na aerodromu „Konstantin Veliki“ – vide u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, ali idu i korak dalje. Za N1 kažu: Vansijev glavni interes, ipak, nije u Beogradu, već na aerodromu Adem Jašari u Prištini, koji je takođe u vlasništvu te francuske kompanije. 

„Mislim da ovde generalno, imajući u vidu ranija iskustva, niški aerodrom nikada nije bio konkurent beogradskom, da su uvek imali različite strategije razvoja i različite orijentacije prema putnicima, ja mislim da se ovde više radi o jednom pokušaju Vansija – koji je i ostvario – da putem tog ugovora sa Vladom Srbije, vezano za beogradski aerodrom u suštini ostvari svoj glavni cilj – spreči negativan uticaj niškog aerodroma na razvoj Adema Jašarija. Jer, ako pogledamo brojke, Adem Jašari je prvi put uspeo da prebaci 2 miliona putnika tek u 2018. kada je niški aerodrom imao prvi put stagnaciju posle dužeg vremena“, kaže Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Dašić dodaje i da je zabeležen pad broja putnika od 11 odsto u januaru 2019. u odnosu na isti period godinu dana ranije. Stoga, postavlja se pitanje: kakva je budućnost „Konstantina Velikog“ između beogradskog i prištinskog aerodroma, kojima upravljaju francuzi?

„Imamo niški aerodrom, državni aerodrom koji se nalazi između dva aerodroma kojima upravlja Vansi, zbog čega bi opet mogao da trpi niški. Mada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo to zato što ne znamo ugovor o koncesiji, ne vidimo da li postoji u njemu neke klauzule koje bi mogle da ograničavaju rast broja putnika na niškom aerodromu“, kaže ekonomski novinar lista Danas Miloš Obradović.

Zaključak sagovornika N1 je da „Konstantin Veliki“ pritisnut sa dve strane trpi, ali i da je pred njim neizvesna budućnost pod upravom Vlade Srbije. Vlada je, podsetimo, donela i Uredbu o subvencionisanju letova iz Niša, iako je aerodrom u 2017. poslovao profitabilno.