Država prodaje firmu koja joj donosi profit, ali nema ponuda za Luku Novi Sad

Biznis 16. feb. 201918:23 > 18:36
Podeli:
Izvor: N1

Javni poziv za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine koja je i dalje u vlasništvu države, produžen je početkom februara, treći put. Od septembra kada je tender prvi put raspisan, nije se javila niti jedna kompanija, iako je prethodno pismo o zainteresovanosti poslalo njih 12.

Zašto nema ponuda, ali i zašto država prodaje preduzeće koje joj donosi profit i dalje nije potpuno jasno.

Godišnje se u ovoj luci pretovari oko milion tona robe. Nema dugove ni kredite, a imovina joj vredi 11 i po miliona evra. I pored toga je niko neće. Tako bar pokazuje drugi put raspisan i već treći put produžen javni poziv za privatizaciju, na koji se za sada niko ne javlja.

„Stvar je upravo u ceni“, kaže novinar Miloš Stanić.

A cena je, u odnosu na prvobitno procenjenu, prepolovljena i iznosi blizu osam miliona evra. Kada je 2016. Ministarstvo privrede pozvalo potencijalne kupce da pošalju pismo o zainteresovanosti, javilo se njih 12. Miloš je do pisama uspeo da dođe zahvaljujući povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja. Tako smo saznali da se, pored kompanija iz Nemačke, SAD-a i Dubaija, javio i niz domaćih, od kojih većina ne ispunjava propisane uslove.

„Pretpostavljam da su svi čekali da cena padne da bi onda mogli da uđu u trku. Ja ne verujem da su te kompanije u potpunosti odustale. Ali prosto i oni prvi papiri koje smo imali pokazivali su da niko u tom trenutku nije bio spreman da plati 16 ili 17 miliona eura“, smatra Stanić.

A da Luka Novi Sad vredi mnogo više, stav je struke. Nejasno je zašto država prodaje strateški važan objekat koji joj donosi profit, kaže novosadski profesor ekonomije.

„Ta luka u poslednje četiri godine posluje profitabilno i ima oko četiri miliona evra neraspoređene dobiti. Postavlja se pitanje zašto se to sada dešava ako se 2014, ja pretpostavljam, izračunalo da takva vrsta prodaje možda i nije najpametnija“, kaže profesor ekonomije Dragan Ilić.

Izvor : N1

Te 2014. država je odlučila da Luku Novi Sad izuzme iz inicijative za privatizaciju. Dve godine kasnije se, međutim, predomislila. Prodaji se protive opozicione, ali i stranka koja je deo vladajuće koaliciije u Novom Sadu. 

„Strateški, ponovo podvlačim, to je izuzetno važan resurs i u Novom Sadu i za Republiku. Mislim da je šteta tek tako to prepustiti. Trebalo bi ipak još jednom razmisliti o tome“, rekao je  Aleksandar Kravić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Da li su to spomenuli svojim koalicionim partnerima, odgovara.

„Mislim da se sve rešava u Beogradu i da naš odnos sa koalicionim partnerom i naš stav o tome u ovom momentu ne igra nikakvu ulogu“, dodaje Kravić.

Pojedini zaposleni u Luci Novi Sad sa kojima smo nezvanično razgovarali kažu nam da im nije jasno zašto se Luka prodaje budući da dobro posluje. Zvanično, uprava ne želi pred kamere, a za sva pitanja u vezi sa privatizacijom Luke Novi Sad upućuju nas na Ministarstvo privrede.

A u ministarstvu su za N1 ranije pojasnili da je lučko područje u vlasništvu države, a da se prodaje akcionarsko društvo. Dodaju da se trenutno ostvaruje pretovar od milion tona robe godišnje, a da su kapaciteti dvostruko veći, te da se od privatizacije očekuje da donese prihod, sačuva radna mesta i donese preko potrebne investicije.

„Logički i ekonomski gledano, ne vidim neki razlog zašto ta kompanija ne bi mogla sama da bude još uspešnija“, kaže Dragan Ilić.

Dakle, tražiti partnera za tehnološki razvoj da, ali prodaja luke, dodaje, nema ekonomsko opravdanje.