Amazon odustao od izgradnje sedišta u Njujorku

Biznis 15. feb. 201914:11 > 14:14
Podeli:
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Kompanija Amazon odustala je od izgradnje sedišta u Njujorku posle žestokog protivljenja političara gnevnih zbog poreskih olakšica od oko tri milijarde dolara i antisindikalnog stava te firme.

Taj potez neće teško pogoditi grad s milionima radnih mesta i razvijenom ekonomijom, ali stručnjaci navode da bi odluka giganta u elektronskoj trgovini, koji je obećao otvaranje 25.000 radnih mesta, mogla da utiče na druge kompanije koje razmišljaju da se presele u Njujork ili da tu prošire svoje poslovanje.

Amazon je u novembru izabrao Njujork i Kristal Siti u saveznoj državi Virdžinija, posle jednogodišnjeg procesa, u kojem je 230 američkih gradova bilo u konkurenciji za drugo sedište kompanije iz Sijetla.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i guverner Endrju Kuomo ocenili su taj izbor kao do sada najveću korist za naglo rastuću ekonomiju grada i kazali da će odluka doneti milijarde dolara za unapređenje saobraćaja, škola i stanovanja.

Međutim, ubrzo se javila opozicija, kada su detalji počeli da se pojavljuju. Kritičari su se žalili zbog olakšica ponuđenih Amazonu i kritikovali neke uslove sporazuma, kao što je zahtev kompanije da ima pristup helidromu. Neki su pozvali da sporazum bude ponovo ispregovaran ili odbačen u celosti.