Može li aerodrom "Nikola Tesla" do 15 miliona putnika godišnje?

Biznis 14. feb 201917:18 > 17:31
Podeli:
Izvor: N1

Da bi aerodrom Nikola Tesla stigao do planiranih 15 miliona putnika godišnje, potrebno je veće proširenje, kaže novinar Danasa Miloš Obradović. To je preambiciozan plan, ako se uzme godišnji rast, dodaje Petar Vojinović s Tango Six-a. Alen Šćuric, vazduhoplovni analitičar, navodi da će Vansi "gledati" da neletački prihodi budu neuporedivo veći.

Upravljanje nad aerodromom „Nikola Tesla“ zvanično je preuzeo francuski koncesionar Vansi. Ambiciozan plan je trostruko više putnika do kraja koncesionog roka, za 25 godina.

POVEZANE VESTI

Petar Vojinović, sa portala Tango Six, kaže da je ta cifra prilično ambiciozna, ali da se govori o kompaniji operatera koja je globalni div – da imaju 40 milijardi evra ukupnog prometa i da im se profiti takođe mere u milijardama. On dodaje da država nije dobro objasnila koji je benefit koncesije u kontekstu povećanja broja aviokompanija i da li je moguće doći do tih 15 miliona putnika. Oni imaju nekoliko stotina klijenata s kojima će da prave razna podešavanja u okviru saobraćaja, naveo je.

Na jučerašnjoj ceremoniji rečeno je da će dovesti novu generaciju prekookeanskih kompanija, a u kadru je bila kompanija Norvidžn, koja radi dugolinijski niskotarifni saobraćaj, tako da imamo interesantne najave, dodaje Vojinović. Tih 15 miliona, kaže, deluje preambiciozno ako se uzme godišnji rast. „Najveći je skok je bio 2013. ili 2014. od milion putnika“, navodi, uz konstataciju da možda ne bi došli do te cifre (od 15 miliona) za 25 godina. Ova kompanija kao grupacija će imati više opcija kad je u pitanju broj novih aviokompanija, i brže će doći do onoga nego što beogradski aerodrom sam do sada nije mogao, kaže.

Svakako će Vansiju biti mnogo lakše da spoji svoje aerodrome, kaže novinar lista „Danas“ Miloš Obradović koji podseća da ta kompanija ima aerodrome u Lisabonu, Japanu, Francuskoj… „Verovatno mogu da naprave mnogo bolji dil sa aviokompanijama, nego što je to mogao beogradski aerodrom sam za sebe. Sada je pitanje da li se tim aviokompanijama isplati – oni mogu da dođu da razgovaraju, ali njima, pre svega, trebaju putnici koje treba da dovezu u Srbiju ili iz Srbije. Ima potencijala da Beograd bude „hub“, čvorište za ovaj region, koji bi snabdevao neke prekookenske letove. To je bila ideja sa Er Srbijom, a pitanje je šta će sada biti sa Er Srbijom, najvažnijom kompanijom za aerodrom Beograd“, dodaje.

Vojinović podseća da je kompanija Vansi kupila 50,1 posto britanskog aerodroma Getvik. To je jedan od aerodroma koji ima oko 40 miliona putnika godišnje, ima jednu pistu, i poznat je kao najefikasniji aerodrom sa samo jednom pistom, navodi. „Njima je to mnogo bitniji posao nego Beograd… Po skupljanju kapitala i po rukovođenju aerodroma ovo za njih ne bi trebalo da bude kompleksna stvar…“

Ono što je dobro država uradila je da je dobila tu cifru, koja je svemirska u kontekstu okolnih aerodroma, kaže Vijinović. „Zaista niko nije dobio tu cifru, a posle tih 501 milion evra imali smo tu definicuiju i 700 i nešto miliona evra obaveznih investicija u proširenje zgrade, parkinge, umetnutu pistu, što je bio uslov da koncesionar nešto izgradi u toj vrednosti“, dodaje.

Ne znamo da li će biti neki novi terminal izgrađen, što je malo verovatno i ako bude – biće za lou kost, a ono što smo juče videli to je (ulaganje u) drugi i treći sprat, i razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika, navodi Vojinović.

Obradović kaže da su neke procene da ovaj aerodrom može, uz manje investicije, da primi do osam miliona putnika, a da bi stigao do 15 miliona, to zahteva veće proširenje. Najavili su komunalnu insfrastrukturu, prečišćavanje otpadnih voda, soralne panele, i izgradnju još jednog puta, parking prostora koji je značajan izvor prihoda za aerodrom, dodaje. Ako se železnica bude radila, to će, pretpostavlja, biti na račun države, jer direktor Vansija nije spominjao da nje ima u ugovoru.

Na pitanje da li su planovi ostvarljivi sa jednom pistom, Vojinović kaže da je jasno da se mora uraditi potpuna, dubinska rekonstrukcija sadašnje. Država je rešila da se izgradi umetnuta, paralelna pista, odmah pored sadašnje, dodaje. „Kada se završi, preuzme ulogu glavne – kada se glavna renovira, i tu je sada začkoljica, ta umetnuta neće smeti da se koristi, jer zbog bezbednosti nisu moguća paralelna sletanja“, naglašava gost N1.

Šćuric: Nemojte se nadati da će ulagati preko mere, samo koliko mu treba

Alen Šćuric, vazduhoplovni analitičar, kaže da je jasno da će Vansi napraviti to da neletački prihodi budu neuporedivo veći. Njihov je princip da žele stopostotnu vidljivost svih njihovih objekata koji pružaju trgovačke i ugostiteljske delatnosti i to je razlog zašto se radi drugi sprat, za separaciju dolaznih i odlaznih putnika – da bi se otvorio prostor za veću komercijalizaciju, naročito u odlaznom delu, dodaje. On smatra da će biti daleko više lou kost kompanija, a među njima i njihovi najveći partneri Izi Džet i Rajaner, i da će se to vrlo brzo desiti u Beogradu.

„Nemojte se nadati da će koncesionar ulagati u nešto preko svake mere, on će ulagati samo onoliko koliko mu treba da promet bude što veći, kvalitetniji, a troškovi što manji“, kaže Šćuric. On smatra da neki novi terminal neće biti izgrađen, bar ne u neko skorije vreme, a navodi i da to i ne treba Beogradu. Kaže da je analizirao da sa nekim minimalnim ulaganjima, od dvadesetak miliona evra, Beograd može imati kapacitet od 10 miliona putnika, a sa ulaganjima od 50 miliona evra, to se može popeti i na 12 miliona putnika godišnje – što je, smatra, realni kapacitet ove infrastrukture. Vansi neće uletati, kaže, u neke veće investicije, dok s postojećim kapacitetom ne postigne tih desetak ili 12 miliona putnika.

Govoreći o skrivenim benefitima koncesionara, Šćuric kaže da se to vidi na aerodromu u Nišu, „gde će se limitirati količina maksimalnih putnika, na zahtev Vansija“. „Pa i ja da sam Vansi i ja bih to tražio, to je tražio i koncesionar u Albaniji… Da li to znači i neke dodatne poslove koje će Vansi dobiti, građevinske, poput nacionalnog stadiona, koji se najavljuje, baš igrom slučaja u Surčinu, to su samo nabacivanja nekakvih ideja. Ali, da će biti nešto, to da, jer je ova koncesija plaćena jako puno, daleko više nego što su druge koncesije plaćene u široj regiji i daleko je preplaćena. Znači tu mora biti još nešto“, ističe.

Vojinović kaže da je Sofija bila pred izlaskom na koncesiju, ali se predomislila, i u tome vidi jedan od razloga zbog čega je Beograd dobio ovako dobru cenu. Mišljenja je da će Beograd apsolutno dominirati u eks-jugoslovenskom prostoru.

Sve ovo o čemu pričamo – nagađamo, jer nemamo najvažniju stvar  – koncesioni ugovor, ističe Obradović. Ako ikad bude objavljen, mada je obećano da će biti, nikad nećemo dobiti kompletan ugovor, smatra novinar lista „Danas“. Zna se za jednu izjavu da takse neće biti povećane tri godine, ne znamo ništa o zaposlenima i šta će biti sa tim, juče je bilo izjava da će rasti broj zaposlenih sa povećanjem putnika, ali i da u nekim delovima ima viška, naglašava.

Vojinović kaže da će radnika u operativi uvek nedostajati, a da će morati da se smanji deo u administraciji.