Brnabić: Koncesija aerodroma ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije

Biznis 13. feb 201918:33 > 18:41
Podeli:
Izvor: N1

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", data francuskoj kompaniji "Vansi erports" (Vinci Airports) na period od 25 godina, ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije, za promociju njenih potencijala u svetu, ali i veću posetu stranih turista.

Ona je, na svečanosti povodom obeležavanja početka rada Vansija na beogradskom aerodromu i primeni koncesije, kazala da će koncesionar svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima bez sumnje unaprediti poslovanje aerodroma koji ostaje u vlasništvu svojih akcionara, od kojih je većinski, sa 83,5 odsto udela, Republika Srbija.

„Vansi je naš strateški važan partner koji će, zajedno sa nama, dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu“, kazala je Brnabić i istakla da partnerstvo sa Vansijem predstavlja prvu koncesiju u istoriji Srbije.

POVEZANE VESTI

Podsetila je da Srbija ima dugu istoriju i u civilnom i u vojnom vazdušnom saobraćaju i da se ove godine slavi Vek avijacije u Srbiji.

„Jedna smo od prvih država koje su postavile pravni okvir za oblast civilnog vazduloplovstva još 1913. godine i jedna od prvih 10 potpisnica Medunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe, usvojene u Parizu, 1919. Mihajlo Pupin, jedan od naših najvećih naučnika i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi, bio je jedan od osnivača preteče današnje NASA-e“, rekla je premijerka.

Istakla je da je Srbija u poslednjih pet godina značajno usaglasila propise u oblasti avioobraćaja sa evropskim u svim aspektima, a započeta je i izrada Strategije razvoja vazdušnog saobraćaja do 2025.

„Danas smo u ovoj oblasti među vodećima u Evropi iako su prethodne decenije donele brojna iskušenja našoj avio industriji“, kazala je Brnabić i dodala da je partnerstvo Srbije sa „Etihad ervejsom“ (Etihad Airways) bilo osnov za novi početak koji je već u prvoj godini doneo novih milion putnika beogradskom aerodromu.

Navela je da je 2012. godine kroz aerodrom „Nikola Tesla“ prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju „Er Srbije“ (Air Serbia), na kraju 2018. godine beogradski aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika, što je najviše u istoriji tog aerodroma.

„Rast beogradskog aerodroma rezultat je velikog rada, promena i vere u potencijale naše zemlje, ali smo znali da nam je za dalji, brži i održiviji rast aerodroma, potreban jak partner“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je Vlada Srbije tražila partnera koji deli njenu viziju za budućnost Srbije, koji je, kako je navela, „jednako ambiciozan i jednako posvećen ostvarivanju te vizije – a to je Beograd i Srbija kao centar vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu“.

„Naš plan je da ovo partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na ovom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje“, rekla je premijerka i dodala da će u narednih 25 godina, pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to partnerstvo obezbediti investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla.

Detaljnije od reportera Mladena Savatovića u videu.