Notbar: Vansi želi da beogradski aerodrom bude vodeći u jugoistočnoj Evropi

Biznis 13. feb. 201917:20 > 17:38
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik "Vansi Erports" Nikolas Notbar rekao je da čvrsto veruje u potencijal aerodroma Nikola Tesla u okviru mreže te kompanije i da žele da ga pozicioniraju kao vodeći aerodrom u jugoistočnoj Evropi. Naša strategija će uključiti ambiciozan plan vredan više od 730 miliona evra za unapređenje i modernizaciju beogradskog aerodroma, dodao je.

Predsednik kompanije Nikolas Notbar naveo je da su koncesija i sam rad počeli 22. decembra. „Ova nova aerodromska koncesija predstavlja strateški projekat za sve nas koji smo danas ovde. Kao kapija prestonice,  Aerodrom Nikola Tesla je bitan resurs od suštinske važnosti za privredni razvoj Srbije i on će to ostati. Vansi Erports  ulazi u pravo partnerstvo sa Republikom Srbije, kako bi ispisali novo poglavlje jedne strateške infrastrukture“, rekao je na svečanosti na kojoj francuska kompanija zvanično obeležava početak koncesije i preuzimanja upravljanja beogradskim aerodromom. Podsetimo, ugovor o koncesiji i dalje je tajna za građane Srbije.

Vaša zemlja je ostvarila uspon, a pokretač je bio rast privrede uz pomoć perspektivnih evrointegracija koje mi podržavamo, naveo je. „Gradićemo na ovom usponu i učinićemo da Aerodrom Nikola Tesla bude najbolji pokazatelj buduće Srbije kako bi se ubrzao njen ulazak na međunarodna tržišta“.

Notbar je rekao da će aerodrom Nikola Tesla biti uključen u jedinstvenu mrežu kompanije Vansi Erports koja spaja 45 aerodroma u 12 zemlja na tri konintenta. „I mislimo da je to pozitivan alat za razvoj ovog aerodroma… Ovo je uravnotežena mreža koja povezuje regionalne aerodrome i velika čvorišta kao što su Lisabon, međunarodni aerodrom Kansai u Osaki, a uskoro i Getvik, osmi po veličini u Evropi… Prema broju putnika, mi smo prvi privatni operater u svetu, i samo u 2018. godini, u našoj mreži, dočekali smo preko 195 miliona putnika“, istakao je predsednik kompanije.

Beogradski aerodrom je, kaže, ključni igrač u mreži koja deli dobru poslovnu praksu. „Sami idemo brže, zajedno  stižemo dalje“.

Naš cilj je dugoročna vrednost i partnerstvo sa zemljama, naveo je Notbar. Kao primer, istakao je da su postali koncesionari 10 glavnih aerodroma u Portugalu, kad je finansijska kriza bila na vrhuncu u toj zemlji i da su danas u Lisabonu udvostručili saobraćaj i urbani turizam. „Mislim da imamo isti potencijal ovde u Beogradu“.

Govoreći o onome što kompanija nudi, istakao je ekološku politiku, ali i da koriste najviše što mogu od novih digitalnih tehnologija. „Naša strategija omogućava aerodromima da prate tehnološke skokove“.

Notbar je rekao da je Vansi kompanija koja brine o svojim zaposlenima. Oni su najveća vrednost ovog aerodroma, spajamo 15.000 kolega u nekoliko zemalja i mi investiramo u ljude i u razvijanje sposobnosti i veština, što je važno u brzoj industriji autoprevoza, naglasio je. Dodao je i da računaju na posvećene ljude koji rade u Beogradu.

„Čvrsto verujemo u potencijal beogradskog aerodroma, to je razlog što je naša ponuda bila konkurentna, i nadamo se da ćemo u naredih 25 godina biti referentni partneri za srpsku privredu i da konsolidujemo poziciju aerodroma Nikola Tesla kao vodećeg u regionu Balkana i u Jugoistočnoj Evropi… Naša strategija će uključiti ambiciozan plan vredan više od 730 miliona evra, tokom trajanja koncesije, radi unapređivanja, povećanja i modernizacije aerodroma. Brzo ćemo poboljšati uslove poslovanja kako bi nacionalni prevoznik Er Srbija, koji je najavio otvaranje novih devet destinacija, mogao da nastavi da otvara nove duge linije, kao deo svoje strategije“.

Radimo na partnerstvu sa više od 250 aviokompanija, istakao je Notbar, i dodao da će raditi na povećanju opšteg nivoa saobraćaja i povezanosti aerodroma, što je, navodi, jako bitan alat za razvoj grada i zemlje (direktna povezanost sa velikim brojem gradova i zemalja). „Naša ambicija je da sa sadašnjih pet miliona putnika godišnje dođemo na 15 pre isteka koncesije“.

Notbar je naveo da će od aerodroma učiniti da kompanija postane za primer kad je u pitanju društvena odgovornost, kroz pojačanje bezbednostih standarda. „Stvorićemo jedan od prvih postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji i ugraditi solarne panele zbog smanjenja energetske potrošnje… Neću objašnjavati mnogo nego ću pustiti da naša dela govore za sebe“.

Predsednik kompanije tvrdi da će ostaviti snažno privredno i društveno nasleđe za zajednicu. „Mi radimo za nova radna mesta“. Dodaje da je projekat ambiciozan, ali da su uvereni u svoju sposobnost da ga realizuju. Ostvarićemo ovu viziju svi, svi zaposleni, kaže,

Notbar je rekao da današnji dan nije bitan kao novi početak samo za Vensi Erports i aerodrom Nikola Tesla, već i za novu fazu odnosa Srbije i Francuske, dodajući da su naši očevi i dede ostavili priču o savezništvu iz prošlosti.

Na svečanosti se obratila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.