Ljajić: Neophodna konsolidacija Merkatora i Agrokora

Biznis 13. feb. 201913:55 > 15:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da tržište maloprodaje u Srbiji zahteva modernizaciju i konsolidaciju i da je neophodno da se i trgovinski lanac Merkator i koncern Agrokor, u okviru kojeg posluje, konsoliduju.

„To je veoma važno s obzirom na to da Merkator koji je deo Agrokora zapošljava više od 8.000 ljudi, ima preko 700 domaćih dobavljača i redovno izmiruje obaveze prema državi. Prošle godine je Merkator platio porez od 150 miliona evra“, rekao je on na sastanku s dobavljačima i predstavnicima kompanije Merkator-S.

Najveći suvlasnik Agrokora, Sberbanka će u narednom periodu, prema rečima ministra, težiti da poveća vrednost tog koncerna kako bi mogla da povrati što veći deo uloženih finansijskih sredstava.

„Očekivanja Sberbanke su da će joj trebati od tri do pet godina da konsoliduje celu firmu kako bi se povećala njena vrednost“, naveo je Ljajić i dodao da su za to potrebne i nove značajne investicije.

Prema rečima ministra, „idealan scenario bi bio da srpske firme budu deo novog regionalnog konzorcijuma“ koji bi pokazao interes za kupovinu Agrokora ili dela Agrokora.

Ljajić je kazao da su vlasnici Agrokora „najvećim delom dve ruske banke, kao i određeni američki investicioni fondovi“.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je za modernizaciju tržišta u Srbiji neophodno i da se poljoprivredni proizvođači sa tradicionalne proizvodnje preusmere na savremeniju.

„Moramo da standardizujemo robu koja se pojavljuje na policama, kao i da povećamo njenu količinu. To je ono što nam u ovom trenutku nedostaje u Srbiji i trudićemo se da to u budućnosti promenimo“, kazao je on.

Nedimović je dodao da će stvaranje većeg broja alternativnih tržišta omogućiti da se i proizvodi malih proizvođača pojave na policama maloprodajnih objekata u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da trgovinski lanac Merkator „trenutno manjim dugovanjem i jakim poslovnim performansama“ daje veliku podršku domaćoj privredi i proizvodnji.

„Od ukupno 57.000 artikala tog lanca, više od 20.000 čine domaći proizvodi što je oko 80 odsto“, naveo je on.

Prema rečima Čadeža, maloprodajni objekti Merkatora postoje u 78 gradova i opština u Srbiji, a u njima više od 700 kompanija iz Srbije plasira svoje proizvode.

„Za domaće proizvođače Merkator je kanal povezivanja s regionom jer je to jedini trgovinski lanac koji posluje u četiri zemlje regiona“, ocenio je Čadež.

Dodao je da je PKS u dnevnom kontaktu s domaćim dobavljačima, kao i s rukovodstvom kompanije Merkator-S u cilju da se napravi strategija budućeg poslovanja tog trgovinskog lanca kako bi se omogućilo „još bolje plasiranje srpskih proizvoda“.

Direktor Merkatora-S Entoni Sošić kazao je da će ta kompanija u narednom periodu unaprediti svoje razvojne potencijale kroz stabilno poslovanje, preciznu marketinšku strategiju i pokušaj ponovnog ulaska na tržište BiH.

„Merkator je jedan od najvećih regionalnih maloprodajnih lanaca sa 20.000 zaposlenih, više od 1.000 objekata i više od pet miliona kupaca“, naveo je Sošić.

On je rekao da su od januara do septembra 2018. prihodi Merkatora u maloprodaji povećani za 5,4 odsto, a ukupno dugovanje te kompanije smanjeno je na 100 miliona evra.

„Težimo ka tome da omogućimo refinansiranje naše kompanije kako bi stvorili još finansijskih sredstava za buduće poslovanje i time ostvarili još veću efikasnost“, ukazao je Sošić.

Dodao je da će se razvojem privrede povećati kupovna moć građana što će omogućiti da „najvažniji fokus više ne bude na ceni, već na njihovom kvalitetu“.

„Razvoj beogradskog aerodroma će povećati turistički promet u Srbiji“

Razvoj beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ koji planira koncesionar će povećati turistički pomet u Srbiji, ocenio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je novinarima kazao da će veći broj turista u Srbiji stizati kad bude bilo više direktnih veza Beograd i drugih destinacija, posle proširenje beogradskog aerodroma.

POVEZANE VESTI

Za povećanje broja dolazaka stranih turista su, prema njegovim rećima, važni olakšan pristup destinaciji, odnosno bezvizni režim, kao i povećanje broja letova iz evropskih i svetskih metropola.

„Srbija u poslednjih sedam godina ima stalni rast broja dolazaka inostranih turista i po tome je među prvih pet zemalja u Evropi“, rekao je Ljajić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je početak koncesije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, koji će danas zvanično obeležiti koncesionar, francuska kompanija Vansi, veoma važan ne samo za razvoj tog preduzeća i aviosaobraćaja u Srbiji već i za celu srpsku privredu.

„Važno je što će se graditi dodatna infrastruktura i da će sve što bude urađeno i napravljano narednih 25 godina, koliko traje koncesija, ostati državi Srbiji i aerodromu“, kazao je Čadež i dodao da Vansi planira ne samo ulaganje u infrastrukturu već i objekte podrške zato što u blizini beogradskog aerodroma nema hotela i železnice.

Čadež je kazao da ulaganja u širenje aerodroma mogu da obezbede da Beograd postane privredno čvorište za privrednike iz inostranstva.