Bregzit bez dogovora ugrožava radna mesta u Nemačkoj

Biznis 10. feb. 201921:06 > 21:08
Podeli:
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma u Nemačkoj bi mogao dovesti do gašenja čak 100.000 radnih mesta, navodi se u istraživanju čije rezultate je objavio Velt am Zontag.

Upozorava se da bi taj broj mogao da bude dosta veći, jer je razmatran samo rizik od gubitka radnih mesta zbog carina na uvoz u Britaniju u slučaju neregulisanog Bregzita, a nije uzet u obzir rizik zbog gubitka interesovanja investitora.

Navodi se da bi u Nemačkoj najviše bila pogođena automobilska industrija, jer bi izboz u Veliku Britaniju bio znatno smanjen.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će u slučaju „divljeg Bregzita“ najviše radnih mesta biti ugašeno u Baden Virtenbergu, Bavarskoj i Severnoj Rajni Vestfalija, a najmanje bi bila ugrožena radna mesta u istočnoj Nemačkoj, prenela je Hina.

U studiji se navodi da bi u celom svetu oko 612.000 ljudi izgubilo posao u slučaju Bregzita bez sporazuma. Posle Nemačke, najugroženije bi bile Kina, sa gubitkom od 59.000 radnih mesta, i Francuska, gde bi se ugasilo oko 50.000 radnih mesta.