Više od 250 kompanija razmatra preseljenje u Holandiju zbog Bregzita

Biznis 09. feb. 201915:15 > 15:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Holandska Vlada saopštila je da je u pregovorima sa 250 kompanija o prebacivanju poslovanja iz Velike Britanije u Holandiju uoči Bregzita 29. marta.

Iz holandskog Ministarstva za ekonomska pitanja saopšteno je da su tokom prošle godine iz Britanije u Holandiju doveli 42 kompanije ili njihove ogranke, čime je obezbeđeno 1.923 radna mesta.

Reč je, između ostalih, o medijskoj kompaniji „Te-Ve-Te“, finansijskim kompanijama „MarketEkses“ i „Azimo“, pomorskoj osiguravajućoj kući „Pi end Aj“ i japanskoj banci Norinlukin.

„Ove godine nekoliko kompanija, uključujući „Diskaveri“ i „Blumberg“, već je saopštilo da zbog Bregzita nameravaju da investiraju u Holandiju. Osim toga, holandska Agencija za strane investicije razgovara sa više od 250 kompanija koje razmatraju da svoje poslovanje prebace u Holandiju“, navodi se u saopštenju.

Iz holandskog Ministarstva navode da većina britanskih, ali i neke američke i azijske firme razmatraju stanje u svojim ograncima.

„Među ovim kompanijama su neke iz finansijskog, medijskog i reklamnog sektora“, dodaje se u saopštenju.

Evropska Agencija za medicinu, koja već radi u privremenom poslovnom prostoru u Amsterdamu, do kraja godine prebaciće svojih 900 zaposlenih iz Londona u taj holandski grad.