NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

Biznis 07. feb. 201912:18 > 12:20
Podeli:
Izvor: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Ocenjeno je da je inflacija u planiranim okvirima, a da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju.

„Izgledi za globalni privredni rast su nepovoljniji, a vodeće centralne banke, Sistem federalnih rezervi SAD i Evropska centralna banka, nedavno su signalizirale mogućnost da normalizacija njihovih monetarnih politika bude sporija od očekivane. Međutim, neizvesno je u kojoj meri će normalizacija biti sporija i različita od očekivanja tržišta, što bi moglo uticati na nestabilnost globalnih tokova kapitala“, ukazala je centralna banka.

Dodaje se da bi moguća eskalacija tenzija u međunarodnoj trgovini mogla dodatno povećati nestabilnost na međunarodnom finansijskom tržištu, a time i neizvesnost u vezi s kretanjem kapitala. Pored toga, iako je cena nafte na svetskom tržištu krajem prethodne godine smanjena, faktori i na strani ponude i na strani tražnje čine neizvesnim njeno kretanje i u narednom periodu.

Izvršni odbor NBS je procenio da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

„Javne finansije su drugu godinu za redom završile u suficitu, a učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u bruto domaćem proizvodu u 2018. zadržano je na nivou iz 2017. godine, uprkos povećanom uvozu za potrebe investiranja, višim cenama nafte i manjoj eksternoj tražnji“, navela je NBS i dodala da Izvršni odbor procenjuje da će domaća tražnja biti glavni faktor rasta bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini.

Rastu investicija, kako je istaknuto, doprinose unapređenje poslovnog ambijenta, realizacija infrastrukturnih projekata i povoljni uslovi finansiranja, čemu je doprinelo i prethodno ublažavanje monetarne politike NBS, a rastu potrošnje domaćinstava povoljni trendovi na tržištu rada.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 13. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. marta.