MMF: Poboljšati poslovno okruženje, reformisati Poresku upravu i javna preduzeća

Biznis 05. feb 201920:23 > 20:31
Podeli:
Izvor: N1

Odlazeći šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Džejms Ruf rekao je da su u poslednje četiri godine viđene velike promene u srpskoj ekonomiji i da je povećanje plata i penzije ove godine moguće pod uslovom da ekonomija nastavi da raste.

On je, u intervjuu za emisiju Oko ekonomije, Radio televizije Srbije, ukazao da je deficit pre bio visok, da je javni dug rastao i da je zemlja išla u pravcu moguće krize ali da su ekonomska postignuća povratila makroekonomsku stabilnost.

Кako kaže, javne finansije su sada u boljoj poziciji, dug je blizu 50 odsto BDP-a i dalje opada, a dodaje i da je istovremeno mnogo napora uloženo u strukturne reforme, da bi se ekonomija poboljšala i da bi se lakše investiralo što je značajno za rast i nova radna mesta, prenosi RTS na svom sajtu.

Međutim, ono što je započeto, a nije završeno su strukturne reforme, poboljšanje poslovnog okruženja, reforme poreske uprave i javnih preduzeća, dodao je Ruf.

On je istakao i da su nephodna ulaganja u javnu infrastrukturu koja je stara i slaba i da bi mnogo toga trebalo uložiti u železnice, pruge i elektrodistribuciju.

„Put je dug, ne verujem da bi ljudi trebalo da budu razočarani zbog navodne sporosti reformi. Uvek su takve reforme teške i spore“, poručio je Ruf, dodajući da još mnogo toga mora da se uradi da bi Srbija bila uspešna kada uđe u Evropsku uniju i da bi mogla da se izbori sa konkurencijom.

Govoreći o platama i penzijama, Ruf je rekao da je na početku programa došlo do smanjenja plata i penzija, da je u međuvremenu bilo povećanja i da se to može nastaviti pod uslovom da ekonomija nastavi da raste.

On je rekao da MMF „želi da postoji bolji okvir za plate i formula indeksacije penzija i da to mora da bude u skladu sa rastom u privredi jer su veliki problemi postojali kada su plate i penzije brže rasle od ekonomije“ kao i da ima prostora za njihov rast, ali ne preveliki.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević kaže da ove godine postoji suficit, da parametri pokazuju da finansije idu u istom pravcu kao i prošle godine i da se s pravom može očekivati da će biti prostora za povećanje plata i penzija.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov potvrdio je da se ekonomske tendencije iz prethodnih godina nastavljaju i da je planiran rast od oko 3,5 odsto BDP-a kao i inflacija na nivou od oko dva odsto.

I on smatra da jeste realno pri kraju godine govoriti o povećanju penzija za oko pet, šest odsto i da je slična situacija i kada je reč o zaradama.

Sada, kada je fiskalna kriza prevaziđena, treba doći do nekih predvidivih mera, a ne da se svake godine licitira o procentu povećanja penzija, rekao je Alipamarkov, koji je naveo i da mora da postoji formula koja će da prati privredne tokove i koja će radnicima i penzinerima da pruža dozu izvesnosti o onome šta oni mogu da očekuju.