Institucije prihvatile polovinu preporuka privrede, ima još prostora za napredak

Biznis 01. feb 201918:31 > 18:51
Podeli:
Izvor: N1

Republički goedetski zavod proglašen je za reformatora godine, nagradu koju dodeljuje Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj.

Na godišnjem predstavljanju „Sive knjige“ NALED-a, rečeno je da su u prethodnoj deceniji ministarstva i druge institucije u Srbiji u potpunosti ili delimično prihvatili 101 od 210 preporuka privrede i stručne javnosti za pojednostavljenje birokratskih procedura.

Tokom prošle godine sprovedeno je 12 preporuka što je za trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka.

Reforma katastra – razlog da Geodetski zavod bude reformator godine. Uprkos nedavnom štrajku radnika, koji su tražili povišice i pojačanje, odnosno još zaposlenih. Direktor zavoda kaže, štrajkači su pred novu godinu obmanuli javnost jer je vlada još prošle godine odlučila da zaposli 567 novih radnika.

POVEZANE VESTI:

„Taj tender je raspisan u aprilu i još traje. To je posao koji je ogroman. Imali smo 25 hiljada prijava i za sada taj tender teče bez problema“, kaže Borko Drašković iz Republičkog geodetskog zavoda. 

Manje problema ima i u privrednoj klimi Srbije. Tako bar vide ministri predvođeni premijerkom, koja je danas pažnju usmerila na elektronsku upravu – na kojoj će, kaže, morati još mnogo da se radi. 

„I svakako se rad na elektonskoj upravi nikad i ne završava. Ali danas imamo osnove. Više od milion podataka državni organi su razmenili između sebe. Što znači da za više od milion papira građani nisu išli od kancelarije do kancelarije“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Ali će, zabrinut je predstavnik MMF-a, i dalje da idu od suda do suda. Džejms Ruf kaže, makroekonomski, Srbija je stabilna. Pravosuđe je za privredu među najslabijim karikama. 

„U mnogim istraživanjima vidimo napredak u raznim oblastima poput građevinskih dozvola, ali jedna od oblasti koja se naročito ističe kao problem koji opstaje, a ponekad se i pogoršava, jeste pravosudni sistem, u smislu sprovođenja ugovora, vremena trajanja sporova, predvidivosti, troškova procesa. I ovo je za mene nešto na šta zaista mora da se usmeri više pažnje. Dolazim iz MMF-a, ali baš kao ekonomista mogu da vidim efekat slabog pravosuđa koje zaista jeste problem za ekonomiju“, navodi Džejms Ruf iz MMF-a.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić rekao je da je tokom 2018. Vlada Srbije sprovela 12 preporuka NALED, ali da je pad Srbije na Duing biznis listi za pet mesta signal da su institucije mogle da urade više i da je bilo važno da slušaju glas privrede i civilnog sektora.