Fabrici i Ruf: Dobri rezultati reformi u Srbiji, ali ima još dosta posla

Biznis 01. feb 201912:42 > 12:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Reforme u privredi Srbije donele su dobar napredak i omogućile joj da se "umereno nosi sa privredama na međunarodnom tržištu" rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je na 11. godišnjoj konferenciji NALED-a „Siva knjiga 2019“, rekao da mora još dosta da se radi na smanjivanju javnog duga, reformama državne uprave i javnih preduzeća, kao i na zapošljavanju žena i mladih.

„Da bi se podigao kapacitet privrede Srbije za evropsko tržište mora da se unapredi i obrazovanje i smanje parafiskalni nameti“, kazao je Fabrici.

Istakao je da se Srbija posmatra i „kroz prozor koliko je spremna da prihvati pravne tekovine EU“.

Ekonomska agenda, prema njegovim rečima, „ide ruku pod ruku sa političkom“ pa je neophodno obezbediti i nezavisno pravosuđe, slobodu medija, a među najvažnijim preporukama, kako je kazao, je uvođenje elektronskih javnih nabavki.

Fabrici je naveo da Srbija 67 odsto svog izvoza plasira na tržište EU, a da 72,3 odsto investicija u Srbiju dolazi iz EU.

„Svesni smo da su reforme složene i zato pružamo podršku Srbiji. Proteklih godina donirali smo milione evra“, rekao je Fabrici.

Dodao je da je 2018. bila dobra godina za reforme, ali da mora i dalje da se unapređuje njihov kvalitet, a da se pri tome ne zanemari dužina vremena i pogodnost trenutka.

Šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da je Srbija postala bolje mesto za poslovanje, jer je postigla makroekonomsku stabilnost, smanjila javni dug, a održava i nisku i stabilnu inflaciju, ima zdrav bankarski sistem i porast zapošljavanja i investicija.

„U poslednje tri godine, MMF se fokusirao na strukturne reforme u Srbiji zajedno sa NALED-om, na poslove smanjenja zaposlenih u javnoj upravi i smanjenje sive ekonomije“, kazao je Ruf.

On je naveo da je „dosta urađeno, ali da predstoji još mnogo posla, jer Srbija mora da ima veći privredni rast da bi se pridružila EU“.

Istakao je da je posebno neophodno unaprediti pravosuđe, zbog sigurnosti ugovora i sprovođenja odluka.

Ruf je ocenio i da je neophodno uraditi i poreske reforme kako bi se smanjilo opterećenje privrede.