NBS: Isplativija štednja u dinarima nego u drugoj valuti

Biznis 01. feb. 201912:07 > 12:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je da je isplativija štednja u dinarima nego u stranoj valuti i da je prošle godine dinarska štednja povećana za više od 20 odsto.

„NBS, zajedno sa Vladom Srbije, nastoji da svojim merama, aktivnostima i komunikacijom sa javnošću ukaže na prednosti dinarske štednje i podstakne njen rast, kao važan aspekt dinarizacije finansijskog sistema Srbije“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Istaknuto je da je dinarska štednja povećana gotovo tri i po puta odnosno sa oko 18 milijardi dinara u avgustu 2012. godine, na više od 61 milijardu dinara u decembru 2018. godine, dok je devizna štednja u istom periodu povećana sa gotovo osam milijardi evra na oko 10 milijardi evra.

Analize NBS pokazuju da štediša koji je u decembru 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, u decembru 2018. bi dobio gotovo 26.500 dinara više od štediše koji bi položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Ocenjeno je da je na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju uticala je niska i stabilna inflacija i relativno stabilan kurs dinara prema evru, relativno više kamatne stope na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju, kao i povoljan poreski tretman dinarske štednje.