Popović: Inženjeri Srbije najveći potencijal za budući ekonomski razvoj

Biznis 31. jan 201915:51 > 15:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/PMF Novi Sad

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je u razgovoru sa predstavnicima Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Novom Sadu ocenio da su inženjeri Srbije najveći potencijal za ekonomski razvoj zemlje, saopštio je fakultet.

„Univerzitet u Novom Sadu je rekorder u Evropi, a verovatno i u svetu, po broju kompanija koje su osnovali njegovi profesori i studenti. To govori da ovaj grad ne samo da ima odličnu naučnu i istraživačku kadrovsku bazu, već ima i odličnu preduzetničku kulturu, što je danas neodvojivo od nauke“, rekao je Popović. 

On je ukazao da „nauka ne treba da služi samo bibliotekama i policama“, već treba i da olakša život ljudi i unapredi privredu i industriju.

Dekan PMF-a u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević kazala je da je jedan od osnovnih zadataka te fakultetske ustanove povezivanje nauke sa privredom i industrijom.

„Fakultet konstantno radi na ugovaranju naučne i tehničke saradnje sa brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu jer prava provera naučnih rezultata može biti postignuta tek kada oni nađu svoje mesto u privrednom razvoju zemlje“, navela je Pavkov Hrvojević.

Ona je dodala da kvalitetne inovacije zavise od odnosa prema fundamentalnim naukama, a da je od suštinskog značaja ulaganje u infrastrukturu i razvijanje postojećih resursa.