Gradonačelnik Zrenjanina: Korak bliže realizaciji projekta kompanije Linglong

Biznis 30. jan 201912:05 > 12:06
Podeli:
Izvor: N1

Gradsko veća Zrenjanina je usvojilo predlog odluke o prodaji 37 parcela u industrijskoj zoni Jugoistok za realizaciju investicije kineske kompanije Linglong tire.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je predsedavao sednicom, rekao je da je to korak bliže ka realizaciji velikog projekta kineske kompanije.

On je podsetio da je u decembru prošle godine na vanrednoj sednici Skupštine grada doneta odluka o planu detaljne regulacije zone Jugoistok.

Naveo je i da se očekuje zasedanje Skupštine grada kako bi današnja odluka o otuđenju, odnosno prodaji parcela u toj zoni bila potvrđena.

Violeta Kučanda Bogasenieva, izvestilac po toj tački, kazala je da se Programom otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2019. godinu predlaže prodaja građevinskog zemljišta na sistematski i planiran način.

Objasnila je da je programom za 2019. godinu planirana prodaja 94 parcele na dva različita načina – 37 parcela planirane su za prodaju neposrednom pogodbom i to radi realizacije investicionog projekta od državnog značaja, izgradnje fabrike pneumatika na lokalitetu Jugoistok 2a površine oko 90 hektara, dok je 57 parcela predviđeno za prodaju putem javnog oglasa prikupljanjem pismenih ponuda.

„Grad Zrenjanin je svakodnevno na vezi sa Vladom Srbijom budući da se planira prodaja, odnosno prenos zemljišta na Republiku Srbiju, koja bi dalje ostvarila saradnju i realizovala investicioni projekat do kraja direktno sa investitorom“, rekla je Kučanda Bogasenieva.

Navela je i da stručne službe svakodnevno sarađuju i sa Direkcijom za imovinu, Razvojnom agencijom Srbije i Ministarstvom gradevinarstva, jer će, kako je najavila, u narednih nekoliko dana biti donet akt kojim će investicija kineske kompanije u Zrenjaninu i zvanično biti proglašena investicijom od državnog značaja.

Memorandum o razumevanju izmedju Vlade Srbije i kompanije Šandong Linglong Tajr potpisali su avgusta prošle godine ministar privrede Goran Knežević i predsedavajući i izvršni direktor kineske kompanije Feng Vang.

Ta kineska kompanija namerava da u Zrenjaninu podigne proizvodni kompleks za proizvodnju radijalnih pneumatika, investira gotovo milijardu dolara i zaposli do 1.500 radnika.