Misija MMF u Srbiji: Drugo razmatranje rezultata programa "čuvarkuća"

Biznis 29. jan 201907:36 > 10:06
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Plenarnim sastankom koji je održan u Narodnoj banci Srbije (NBS), misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Ruf počela je razgovore u okviru drugog razmatranja rezultata programa koji MMF ima sa Srbijom.

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 5. februara.

MMF je u julu prošle godine Srbiji odobrio program Instrument za koordinaciju politike, nazvan „čuvarkuća“, koji je savetodavnog karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. 

Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Tokom posete misije MMF-a razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za period 2019 – 2020. godine, navela je NBS u saopštenju. 

Dodaje se da će biti najavljene teme za konsultacije po članu IV Statuta MMF-a koje će za Srbiju biti obavljene tokom ove godine.

Redovne konsultacije obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru sprovodjenja nadzorne funkcije MMF-a.

U okviru konsultacija, članovi misije analiziraće celokupna privredna kretanja u Srbiji, kao i ekonomske politike i mere.

Prethodne konsultacije po članu IV Statuta MMF-a sa Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017.

Na kraju prethodne posete Misije MMF-a, koja je bila od 23. septembra do 4. oktobra prošle godine, pohvaljeni su fiskalni rezultati i ukazano da Srbija treba da ubrza strukturne reforme.