ActiveCollab – od dva programera do tima od 40 ljudi

Biznis 24. jan 201917:39 > 17:45
Podeli:
Izvor: N1

ActiveCollab je domaći softver za vođenje projekata, a potekao je iz jednog od najstarijih i najuspešnih domaćih startapova. Godine 2006. su ga osnovala dvojica programera, a danas broji 40 ljudi. Njihov program je koristilo preko 50 hiljada timova u nekim od vodećih svetskih kompanija. Nedavno je predstavljena nova verzija ovog softvera.

O uspehu platforme i novoj verziji softvera za Infobiz je govorio Bojan Rendulić, direktor marketinga ActiveCollaba.

ActiveCollab je jedan od najstarijih startapa u Srbiji. Šta vi radite i kako to „olakšavate život“ kompanijama širom sveta?

„Mi težimo da pružimo odgovore na probleme korisnika, koji se tiču timske produktivnosti i vođenja projekata. Glavni problem leži u količini informacija koje treba da se razmene. Sve te informacije su na različitim telefonima, mejlovima i mnogo vremena odlazi da biste bili u toku sa dešavanjima. Ono što je naša misija je da pomognemo našim korisnicima da se fokusiraju na svoj posao“, objašnjava Rendulić.

Kako jedan startap sa dobrom idejom postane tehnološka kompanija?

„Ne postoji jednostavan odgovor na takvo pitanje. Priča o ActiveCollabu počela je pre deset godina sa dva osnivača koji su imali problem sa međusobnom komunikacijom. Prepoznali su da mnogo ljudi ima taj problem, napravili su produkt i taj produkt doživeo je svetsku slavu i mi smo bili pioniri u toj kategoriji. Morate imati ideju, morate da validirate tu ideju, da li taj problem ima još neko kome možete da ga prodate. Ono što je surova istina jeste da većina startapa brzo nestane i tu je mnogo razloga. Morate imati prave ljude i nekakv vid mentorstva. Jer ako krećete kao mladi preduzetnik u nešto, niste ni svesni koliko u stvari ne znate. Ne treba izgubiti iz vida ni momenat sreće, da se neke stvari poklope“. 

Koji su najozbiljniji izazovi sa kojima ste se susretali na ovom putu i kako ih prevazilazite?

„Mi jako dobro razumemo naše korisnike i dobro razumemo probleme sa kojima se susreću. Kada imate tako dobre fidbekove i kada pričate sa korisnicima, možete da izvučete dosta iz toga“.

Nedavno ste predstavili novu verziju softvera, šta će vaši korisnici novo dobiti?

„Šesti, potpuno redizajnirani ActiveCollab je izašao i donosi mnogo stvari koje omogućavaju aktivno planiranje projekata. To su stvari koje će projekt menadžeri voleti i koje će im uštedeti i mnogo vremena. Tu je i novi dizajn“.

Radili ste sa uspešnim kompanijama, da li u biznis smislu vi učite od njih?

„Tu su NASA, Epl, Prinston, Samsung, lista je jako dugačka i imponuje nam da smo makar malo pomogli kompaniji poput NASE, na primer da završi neki svoj projekat. S druge strane, možda čak više i učimo od ovih malih klijenata, malih kompanija koje su vrlo ambiciozne i kojima je stalo da budu bolje. Oni su jako nesebični u komuniciranju“, rekao je Bojan Rendulić.