Podnet predlog da grad Bor RTB-u otpiše 1,44 milijarde dinara duga

Biznis 23. jan 201915:37 > 15:43
Podeli:
Izvor: N1

Članovi gradske vlade u Boru podneli su formalni predlog odluke o otpisu oko 1,44 milijarde dinara duga Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor prema budžetu grada.

Taj dug je nastao pre promene vlasništva, odnosno pre nego je kineski Zijin preuzeo 63 odsto vlasništva u borskoj kompaniji, a konačnu odluku o otpisu treba da donesu odbornici gradske Skupštine u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS).

„Ovaj predlog odluke predstavlja formalizaciju pravosnažno usvojenog i izvršenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR)“, navodi se u obrazloženju predložene odluke.

Odluku o UPPR-u doneo je 2016. godine Privredni sud u Zaječaru, čime su RTB-u otpisani dugovi u iznosu od 56,7 milijardi dinara, dok je imovina preduzeća procenjena na 16,22 milijarde.

RTB je odlukom Vlade Srbije proglašen za subjekt privatizacije od strateškog značaja, a krajem prošle godine većinski vlasnik borskog kombinata bakra postala je kineska kompanija Zijin.

„Otpis duga RTB-a nije srećno rešenje za grad, jer bismo tim novcem gotovo u potpunosti pokrili dugove javnih preduzeća, ali nas je Vlada dovela pred svršen čin, pa je doneta politička odluka na sednici Skupštine opštine Bor“, rekao je ranije Beti jedan visoki član SNS-a koji je želeo da ostane anoniman.

Predsednik Narodne stranke u Boru Dragan Marković rekao je da je odluku o otpisu duga RTB-a vidi kao primer koliko država pokazuje brigu o Boru.

„Ova odluka pokazuje da državu nije briga za Bor i da se gledaju samo partijski interesi. Mora da se usliši ono što naloži predsednik ili premijer i oni su izvođači ‘svih radova’ i naših sudbina“, rekao je Marković.