MMF smanjio predviđeni svetski rast za ovu godinu

Biznis 21. jan 201916:17 > 16:22
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP Photo/Markus Schreiber

Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

MMF je saopštio da očekuje rast u svetu ove godine od 3,5 odsto, dok je 3,7 odsto bio prošle godine, koliko je MMF predviđao u oktobru i za ovu godinu.

Predstavljajući prognozu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, MMF je naveo da je predviđanje rasta SAD za ovu godinu ostalo na 2,5 odsto, ali je smanjio projekciju rasta u evrozoni s 1,8 odsto na 1,6 odsto. Rast u privredama u ubrzanom razvoju MMF je usporio na 4,5 odsto s 4,6 odsto prošle godine. Svetska organizacija očekuje da kineska privreda ove godine ima rast od 6,2 odsto, što je pad u odnosu na 6,6 odsto 2018. i najsporije od 1990. 

Svetska banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj takođe su smanjile svoje projekcije svetskog rasta. 

Rast trgovinskih tenzija predstavlja veliku opasnost za svetsku ekonomiju. Pod predsednikom Donaldom Trampom SAD su uvele takse na čelik, aluminijum i stotine kineskih proizvoda što je izazvalo uzvratnu meru Kine i drugih trgovinskih partnera SAD. 

„Veća neizvesnost u trgovini će dalje smanjiti investicije i omesti globalni lanac snabdevanja“, rekla je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat. 

Povećanje referentnih kamatnih stopa u SAD i drugim zemljama takođe je naškodilo zemljama u razvoju i kompanijama koje su se zadužiile u vreme rekordno niskih kamata posle Velike recesije 2007-09. godine.

Kako se dug prenosi, oni koji su pozajmljivali sada moraju da ga refinansiraju po višim kamatama. Jačanje dolara takođe otežava kompanijama s trižišta u razvoju čije su pozajmice u dolarima.