Mali: Poseta Putina istorijska, orden Vučiću znači i veliku obavezu

Biznis 16. jan 201910:00 > 10:08
Podeli:
Izvor: N1

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina istorijska i da s obzirom na to da se predsednik Aleksandar Vučić sa njim sastaje 14. put dovoljno govori o poverenju koje postoji.

Mali je za RTS rekao da spoljna trgovima između Rusije i Srbije raste iz godine u godinu.

„Rusija je četvrti izvozni partner Srbije, takođe, i uvozni partner broj četiri“, naveo je minitar Mali.

Mali je najavio da će tokom Putinove posete biti potpisano više od 20 sporazuma, a jedan od tih sporazuma odnosi se na dalji nastavak modernizacije Železnica, kao i izgradnju dispečerskog centra.

On je rekao da će biti potpisan i sporazum o skladištenju gasa u Banatskom dvoru, što za građane Srbije znači bezbedno snabdevanje gasom.

„Biće organizovan i digitalni dijalog. Osim energetske i infrastrukturne saradnje, Srbija nema razloga da ne produbi i saradnju u IT sektoru. U polju inovacija napraviće pravi bum“, rekao je Mali.

Mali je rekao da se trude da pronađu strateškog partnera za Peterohemiju.

Prema njegovim rečima, postoji zainteresovanast ruskih firmi, ali ima zainteresovanih i iz drugih država, pa će se videti šta će pokazati tender.

Mali je istakao da je ponosan što će predsedniku Vučiću, ruski predsednik dodeliti orden, ali da istovremeno to za sve znači i veliku obavezu.