Srbija bi eventualnu novu ekonomsku krizu dočekala spremnija nego 2008.

Biznis 11. jan 201918:08 > 18:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković Rakić i Velimir Lukić izjavili su u Danu uživo da nova globalna ekonomska kriza nije izvesna iako je brojni ekonomisti najavljuju. Srbija bi u slučaju da se to ipak dogodi, novu krizu dočekala mnogo spremnija nego 2008. godine, saglasni su sagovornici N1.

Nova globalna ekonomska kriza biće gora i trajaće duže od one koja je 2008. godine pogodila svet, a najveće svetske ekonomije nemaju mogućnost uvođenja fiskalnih, monetarnih i hitnih mera za borbu protiv nove krize, upozoravaju ekonomski stručnjaci iz čitavog sveta.

Saglasni su i da će nova ekonomska kriza krenuti iz SAD, ali i da će uzdrmati i liberalnu demokratiju, što bi moglo da dovede do sloma svetskog poretka kakav danas poznajemo.

Profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković Rakić i Velimir Lukić ipak nisu toliko pesimistični. Objašnjavaju da je krize teško predvideti, ali i da su krize sastavni deo ekonomskih kretanja, one izbijaju i nestaju, a posledice najčešće nisu toliko stašne koliko se ističe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je poručila da Srbija spremno dočekuje eventualnu novu krizu, a sagovornici N1 saglasni su da je situacija danas bolja nego u vreme izbijanja svetske ekonomske i finansijske krize 2008. godine.

Izvor : N1

“Mi, ako dođe do krize, je ipak dočekujemo spremniji nego 2008”, istakla je Žarković Rakić. “Fiskalna pozicija je bolja, manji je deficit, spremniji smo da se branimo… A kakve bi bile posledice – kada je bila prethodna kriza, kumulativni pad zaposlenosti bio je skoro tri puta veći od kumulativnog pada BDP-a”, podsetila je ona, precizirajući da su oni koji su na dnu lestvice dohotka često prvi na udaru krize.

Lukić je ukazao i da oštra depresijacija nacionalne valute takođe može biti žarište krize, ali da podaci u prethodnih pet godina pokazuju da Srbija ima relativno postojanu stabilnost dinara, a isto se odnosi i na inflaciju, dok su devizne rezerve na visokom nivou.

Izvor : N1

“Imamo relativno solidne makroekonomske parametre, imamo akumulacije da kontrabalasniramo negativne efekte”, istakao je on.

Ocenjujući kako bi se eventualna kriza odrazila na privredni rast Srbije, Lukić je rekao da mu se čini da postoje uslovi za stabilan, zdrav, održiv i relativno solidan rast u nekom predvidivom periodu od godinu dana, dok je Žarković Rakić upozorila da u BDP-u Srbije i dalje postoje strukturni nedostaci koji onemogućavaju da privredni rast bude održiv.

“Investicije nisu na dovoljno visokom niovu, i vi ste onda ranjiviji kada neka kriza dođe”, istakla je ona.

Dodala je i da su preterane ocene da bi nova kriza mogla da uzdrma postojeći svetski poredak, podsetivši da se to nije desilo ni nakon prethodne krize.

“Više sam na liniji onih analitičara koji smatraju da je kriza ogolila neke procese koji su se dešavali 20, 30 godina – trend rasta nejednakosti, seljenje radnih mesta u Kinu osetila je niža srednja klasa, čiji je dohodak stagnirao, a kriza je te procese ogolila i bila je okidač za neke događaje. Suštinski poredak je ostao nepromenjen uz političke figure koje propagiraju drugačiju politiku”, primetila je Žarković Rakić.

Lukić je podsetio i da je strmoglavi pad na svetskim berzama posle Božića po gregorijanskom kalendaru korišćen kao siguran argument da je nova kriza na pomolu, ali da su se berze u međuvremenu oporavile i zabeležile najbolji početak godine u poslednjih 13 godina.

“Berze su kapriciozne i to utiče na izvesnu nelagodu i različitu percepciju šta će da bude”, istakao je Lukić. Kaže da se u svetu pojavilo nekoliko tmurnih prognoza, ali i da su krize prolazne, kao što čovek preleži prehladu, i da nijedna nije toliko jaka da slomi ekonomiju do besvesti.