Vučić zamolio Beograd da kupi prve Simensove tramvaje proizvedene u Kragujevcu

Biznis 07. dec 201814:41 > 14:46
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

U industrijskom kompleksu "MIND park" u Kragujevcu otvorena je prva fabrika - "AMM manifekčring" koja proizvodi delove za šinska vozila, a u vlasništvu je Bratislava Milanovića, investitora u taj park.

Na otvaranju fabrike predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao to što je u novom pogonu zaposleno 260 radnika, pored 600 već zaposlenih u pogonu „Simensa“.

Svečanosti su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ambasador Nemačke Tomas Šib, direktor svih fabrika šinskih vozila „Simensa“ Urlih Zemzek, vlasnik „MIND grupe“ Bratislav Milanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

POVEZANE VESTI

U okviru „MIND parka“ poslovaće nemački „Simens“ koji je početkom februara preuzeo preduzeće „Milanović inženjering“ iz Kragujevca.

Izgradnja tog industrijskog kompleksa Bratislava Milanovića počela je aprila ove godine na površini od 150 hektara, nalazi se na lokaciji Sobovica-Lužnice, 12 kilometara od Kragujevca.

Do sada je završena prva fabrika „MIND grupe“ gde se obrađuje alumiijum, a počela je izgradnja druge, za obradu čelika, koja treba bude zavšena marta 2019.

U septembru je počela izgradnja fabrike „Simensa“ gde je će taj nemački investitor od jula 2019. godine proizvoditi tramvaje.

U izgradnji je i prva poslovna zgrada bi trebalo bi da bude završena avgustu 2019.

Industrijski kompleks u Kragujevcu je proglašen „projektom od nacionalnog značaja“. Imaće i dečije obdanište, polikliničko-dijagnostički centar, sportske terene i multifunkcionalnu halu, kao i – aerodromsku pistu.

„Država je uložila 10 miliona evra u infrastrukturne radove ovde. Naša procena je, ako završimo sve oko naučno-tehnološkog parka, da uskoro imamo oko 3.000 zaposlenih ovde. To je spas za Kragujevac, Raču, Topolu… Ništa zdravije nismo mogli da dobijemo u našoj Šumadiji. Plate nisu male, značajno su više od proseka Srbije i to će mnogo mladih ostaviti da žive i rade u Šumadiji“, ocenio je Vučić.

On je kazao da „mnogo voli“ kada se nemačke kompanije otvaraju u Srbiji jer tu je kako je rekao, „uspeh garantovan“.

„Danas u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 52.396 ljudi, nadam se uskoro brojkama od 60.000 i 70.000. Mnogo volim kada se nemačke kompanije otvaraju jer to donosi pravi i najbolji rezultat, zato možemo danas da razmišljamo i o izgradnji dodatnih autoputeva, pa će uskoro konačno biti završen deo autoputa do Kragujevca“, kazao je Vučić.

Dodao je da je „zamolio gradonačelnika Beograda“ da tramvaje iz kragujevačke fabrike najpre kupi glavni grad Srbije.

„Biće to naši tramvaji. Iz svih fabrika ovde će izlaziti šinska vozila, tramvaji, vagoni, a nadamo se i lokomotive. To će uticati na neuporedivo bolju budućnost Šumadije i cele Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je poručila da otvaranje fabrike predstavlja veliki dan za Srbiju.

„Moj cilj je da pokrenemo efikasnu transformaciju ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama, na znanju. Ova investicija je sve što želimo da postignemo u Srbiji da bismo postali konkuretni, da bi plate brže rasle, mladi ostajali u zemlji i vraćali se u nju“, kaže Brnabićeva.