Vučević: "Promenada" će finansirati prečistač otpadnih voda

Biznis 20. nov. 201814:13 > 14:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je rešeno pitanje odvođenja podzemnih voda koje će se pumpama crpeti ispod novotvorenog tržnog centra "Promenada" u Novom Sadu.

„Rešiće to tako što će finansirati svoj separatni prečistač, jer moraju da ispuštaju tehnički ispravnu vodu, to jest čistu vodu. I mislim da će morati da finansiraju Gradu pojačane kapacitete odvoda podzemnih voda na tom koridoru. Neće ići direktno u Dunav, niti direktno u postojeću kanalizaciju“, rekao je Vučević u Skupštini Novog Sada.

On je pojasnio da će Grad od investitora tražiti da finansira dodatne radove kako bi to tehničko rešenje bilo prihvatljivo za struku i za Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Podsećamo, izvođači radova na izgradnji novog tržnog centra uputili su ranije novosadskom „Vodovodu i kanalizaciji“ zahtev da do kraja životnog veka objekta u kanalizaciju ispuštaju 60 litara podzemnih voda u sekundi, na šta su od tog javno-komunalnog preduzeća dobili negativan odgovor.

Ipak, stalno im je produžavana privremena dozvola za ispuštanje vode u kanalizaciju, sve dok traju radovi na izgradnji centra, a zaključno sa 30. novembrom.

Tržni centar „Promenada“ otvoren je prošle nedelje sa privremenom dozvolom da se u narednih godinu dana zaokruži probni rad objekta, odnosno da se u tom periodu završe neophodne prepravke i dodatni radovi.

Tehnički prijem objekta uradio je IBS institut iz Novog Sada, privatna licencirana kuća koju je angažovao investitor.

„Oni imaju tehnički prijem sa zahtevom da se omogući godinu dana da se izvrši probni rad objekta, što je ex lege dozvoljeno i u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. To nije ništa neuobičajeno. Nažalost, mi u gradu imamo puno objekata koji nikad nisu dobili upotrebnu dozvolu. To su na primer most Varadinska duga, zatim sve glavne policijske stanice u gradu koje su u postupku ozakonjenja. To su sve objekti iz zlatnog doba Novog Sada. Da ne bude da je samo tržni centar ‘Promenada’ neki presedan i da se to nikad ranije nije desilo. To apsolutno ne znači da ne treba da je dobiju, oni moraju dobiti upotrebnu dozvolu. Imaju godinu dana da izvrše dodatne radove i ja verujem da će biti sposobni to da urade“, rekao je Miloš Vučević.

Dodaje da na otvaranju „Promenade“ nije bio, ali da veruje kako će je uskoro posetiti.