Zbog razlika na tržištu, NBS ograničava kurs u menjačnicama

Biznis 17. nov 201818:55 > 19:04
Podeli:
Izvor: N1

Probleme imaju i građani koji bi da menjaju devize - tako bar smatra Narodna banka Srbije. Da li ste se nekada našli u situaciji da želite da promenite devize, ali da na dva mesta vidite potpuno različitu kursnu listu?

  Da bi takvu praksu sprečila, Narodna banka Srbije je početkom novembra donela odluku da se kurs u ovlašćenim menjačnicama ograniči i postavila raspon u okviru kog je moguće ponuditi kupovni, odnosno prodajni kurs. Iako stručnjaci ocenjuju da je takva odluka dobra za građane, pitanje je da li će ograničenje važiti i za poslovne banke?

Zbog razlika u postavljanju kursa koje postoje na tržištu, Narodna banka Srbije odlučila je da se umeša i raspon kursa – ograniči.

PROČITAJTE I:

„Ovim odlukama ograničen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra, i to na plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan“, navodi Narodna banka Srbije.

Što znači da u kursnoj listi menjačnice ni kupovni ni prodajni kurs ne može da bude niži ili viši od srednjeg kursa NBS-a, koji važi za taj dan za više od 1,25 odsto. Time se ograničava dosadašnja praksa da na različitim mestima, postoji potpuno različit kurs. Iz Udruženja menjača Srbije navode da su do sada sami, kako kažu, „liberalno“ mogli da postavljaju kursnu listu, ali da novi propisi neće uticati negativno na tržište.

„MIslim da je ta odluka napravljena u korist građana. Menjači koji se dugo bave ovim poslom, nemaju nikakvog razloga za bilo kakve promene, mi radimo kao i do sada, jer naši rasponi su već sada u tom rasponu koji se sada spominje – od zvaničnog kursa NBS 1,25 kupovni i prodajni preko srednjeg kursa 1,25. Oni menjači koji rade za veliku proviziju, koji nisu imali ograničenja, oni će imati problem, a ti menjači su u manjini, oni su gotovo minorni“, kaže predsednik Udruženja menjača Srbije Borislav Brujić.

Iako u manjini, na tržištu postoje menjači koji, pre svega zbog nedostatka konkurencije, nude nepovoljniji kurs u odnosu na uobičajene kursne liste, pa je tako NBS uočila da se na pojedinim mestima za otkup, recimo, evra traži i 12 dinara više nego što je zvaničan srednji kurs. 

Izvor : N1

Narodna banka je rešila da reaguje kako bi se u praksi smanjili slučajevi da usled nedostatka tržišne konkurencije dolazi do odstupanja kupovnog i prodajnog kursa kod pojedinih menjača u odnosu na sve druge menjačnice tog dana – primera radi na specifičnim menjackim mestima: aerodromima, tržnim centrima ili benzinskim pumpama. Međutim, ključno je pitanje: da li će se ova odredba odnositi i na banke?

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, Zoran Grubišić za N1 kaže: kursna lista kod banaka ubedljivo najviše odstupa u odnosu na sve druge menjačnice i u odnosu na zvanični srednji kurs razlikuje se za okvirno dva do dva i po odsto. Objašnjava, novim propisima banke nisu obuhvaćene.

„Banke podležu drugoj regulativi od strane Narodne banke Srbije i njima su ograničene margine, ali na dosta širem osnovu – mislim da je u pitanju +/- 2,5 odsto. I to možete da proverite kada uđete u banku, jer se kod njih koriste devize – svako potraživanje izraženo u stranoj valuti, dakle širi pojam od gotovine odnosno od efektive. To je znači za velike klijente i privredu, stanovništvo ni do sada, ja verujem, nije ulazilo u banku da promeni devize, nego u menjačnicu“, objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Ali, ukoliko bi u banku ušli da promene novac – dočekala bi ih nepovoljna kursna lista. A kako se novi propisi na banke ne odnose, neće uticati ni na turističke agencije, koje cenu aranžmana obračunavaju prema prodajnim kursu svoje poslovne banke.