Proizvodi Hemofarma u pakovanjima od recikliranog kartona

Biznis 12. nov 201820:43 > 20:54
Podeli:
Izvor: N1

Osamdeset odsto proizvoda Hemofarma u pakovanjima je od recikliranog kartona. Kompanja je lider i u održivom poslovanju u Srbiji, odgovornim raspolaganjem energijom i vodom, uštedela je dva miliona evra.

Ali, održivo poslovanje je i birga za zaposlene. O tome je za Infobiz govorila Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija Hemofarma. 

„Pre šest godina Hemofarm je hteo da posluje sa potencijalnim partnerom iz Holandije i oni su tada postavili pitanje da li mi imamo nešto što se zove BSCI kodeks – to je kodeks poslovno društveno odgovornog ponašanja. Hemofarm to nije imao, ali je išao da vidi o čemu se tu radi, ali je shvatio da 90 odsto tih zahteva svojim poslovanjem ispunjava, ali je tada krenuo o tome i da izveštava. To je vremenom postalo nešto što je DNK Hemofarma“, kaže Sanda Savić. 

Osamdeset odsto vaših pakovanja je od recikliranog kartona, spasili ste 16 hiljada stabala?

„Cifra koja pokazuje da smo uštedeli dva miliona evra sama po sebi govori. Ne radi se samo o uštedama na nivou kompanije, već se uštede i prirodni resursi. Mi koristimo i vozila na električni pogon, to je sve taj deo koji se tiče vođenja računa o prirodnim resusrsima. Naša kompanija je jedna od 20 odsto energetski najefikasnijih u svetu. Preko pet i po milijardi tableta je proizvedeno a broj povreda na radu je sveden na minimun“. 

Kakva je saradnja sa državnim institucijama u oblasti održivog poslovanja?

„Ministar je bio fasciniran i naglasio da kompanija predstavlja primer za ugled, ne samo u Srbiji nego i u svetu. Mi nudimo našu partnersku ruku državi, jer bez javno privatnog partnerstva ne možemo ništa da uradimo da dođemo do nekih boljitaka. Čini mi se da je država spremnija da prepoznaje to“, rekla je Sanda Savić za Infobiz N1.