Plaćena praksa u Filip Morisu, studenti stiču iskustvo

Biznis 05. nov. 201816:43 > 16:44
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Filip Moris, drugu godinu zaredom, sprovodi program plaćene prakse "inkompass", koji je namenjen studentima. Program će omogućiti studentima rad u različitim sektorima u kompaniji, kao i priliku za uključivanje u radne procese i sticanje neophodnog iskustva.

Prema istraživanju Infostuda, kompanija Filip Moris se svrstava među „deset nајpoželjnijih poslodavaca u Srbiji“. O programu plaćene prakse, kao i stanju u duvanskoj industriji za Info biz govorila je Tatjana Jovanović, direktorka ljudskih resura i organizacione kulture za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris. 

Sprovodite program zapošljavnja mladih. Ko može da konkuriše?

„Program je namenjen za mlade postdiplomce i konkurs je otvoren do kraja novembra, tako da pozivam sve mlade ljude da se jave na konkurs. On podazumeva plaćenu praksu, koja će se odvijati u dva talasa. Jedan talas će trajati od početka sledeće godine do juna meseca. Nakon toga biće jedna pauza nakon koje će ponovo moći da nastave praksu, sve sa idejom da se što bolje osposobe“, kaže Jovanović. 

Šta je presudno za izbor onih koji će dobiti posao u Filip Morisu? 

„Mnogo toga je važno, ali svakako stav prema radu je nešto što je najvažnije, ali naravno tu je i volja za učenjem i motivisanost za rad. Mi i sa fakultetima sarađujemo već dugi niz godina, kako u Beogradu tako i u Nišu“, dodaje ona.

Poznato je da imate još neke programe pored ovog?

„Naša kompanija vodi računa o tome da bude inkluzivna, pa tako i sada u momentu velikih promena vezanih za porodilje, naša kompanija donela je jednu popularnu odluku, da majke koje su na porodiljskom primaju pun iznos plate, nevezano za to koliki će iznos pokriti država. Takođe, naši interni propisi su takvi da imamo različite beneficije za zaposlene, uključujućii bebi benefit koji je prisutan“.

Da li s obzirom na intenzivnu višegodišnju kampanju protiv pušenja, sve važniju ulogu u vašoj proizvodnji imaju proizvodi koji nisu ili su manje štetni za zdravlje?

„Filip Moris već više godina propagira svoju viziju koja podrazumeva svet bez duvanskog dima. Kao duvanska industrija mi se zalažemo da nađemo alternativu koja će potenijalno biti manje štetna“.

U poređenju sa periodom od pre pet godina, da li profit kompanije raste ili opada i da li je trend u Srbiji drugačiji od zemalja EU?

„Sa sigurnošću mogu da kažem da je broj pušača na svetskoj mapi oko jedne milijarde, nešto malo više I prognoze Svetske zdravstvene organizacije su da će taj broj do 2025. da ostane jedna milijarda. Tako da profit otprilike ostaje isti, čak nešto i raste. Naša odluka kao globalne kompanije nije definisan da idemo ka svetu bez duvanskog dima isključivo profitom. Kao što vidite, broj potrošača negde ostaje identičan, već je definisan željom potrošača. Mi kao vodeća duvanska kompanija finansijsih poteškoća nismo imali“, kaže Tatjana Jovanović, direktorka ljudskih resura i organizacione kulture za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris.