Telekom Srbija postao vlasnik Kopernikusa

Biznis 05. nov. 201814:08 > 14:16
Podeli:
Izvor: N1

Telekom Srbija, čiji je većinski akcionar država, zvanično je postao vlasnik 100 odsto udela, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Kopernikus Technology, saopštila je ta kompanija.

Kako se navodi, preuzimanjem je Telekom Srbija povećao svoju televizijsku korisničku bazu za oko 30 odsto i time povećao svoje učešće na tržištu televizije za sedam odsto.

Kompanija Telekom Srbija je kupila Kopernikus Technology za oko 200 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku, jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika, objavila je Balkanska istraživačka mreža – BIRN. 

Kopernikus Technology ima više od 200.000 televizijskih i internet korisnika, posluje u 60 gradova širom Srbije i pruža usluge televizije, interneta i fiksne telefonije.

Podsetimo, generalni direktor Telekoma Srbija izjavio je nedavno da je ta kompanija u pregovorima sa određenim brojem kablovskih operatera i da planira akvizicije nekoliko kompanija u toj oblasti.

S tim u vezi, N1 je Telekomu Srbije javno postavio dva pitanja: Da li će biti kupljeni „po tržišnim cenama ili po mnogostruko većim“, kako bi bili kupljeni po svaku cenu, kao i „da li će Telekom, ukoliko kupi operatere koji u svojoj ponudi imaju TV N1, tu televiziju i zadržati u ponudi ili je iz ponude skinuti“.

Inače, iako je to česta praksa, Komisija za zaštitu konkurencije se nije oglasila u vezi sa navedenom akvizicijom.