Hemofarm pakuje lekove u kutije od recikliranog kartona

Biznis 02. nov 201820:47 > 20:51
Podeli:
Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Farmaceutska kompanija Hemofarm predstavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2017. u kojem je navela je da više od 80 odsto lekova pakovala u kutijama od recikliranog kartona i time sačuvala oko 16.000 stabala.

Hemofarm je smanjio potrošnju vode za količinu koju bi potrošio tokom 34 radna dana, a potrošnju električne energije za 40 radnih dana, piše u izveštaju „Da se bolje razumemo i gledamo svet istim očima“.

Istaknuto je da je udeo lokalnih dobavljača u segmentu investicija u Hemofarmu porastao je sa 64 na skoro 88 odsto.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger rekao je da je ključ odgovornog poslovanja racionalno trošenje prirodnih resursa i ispravan odnos prema zajednici.

„Hemofarm proizvodi trećinu lekova u Srbiji i ima lidersku poziciju u brizi o održivom razvoju. Prošle godine smo postigli rekord jer smo u našim pogonima proizveli 5,5 milijardi tableta, ali smo istovremeno smanjili utrošak energenata u proizvodnim procesima, a za 60 odsto povećali potrošnju vode iz naših bunara“, kazao je on.

Dodao je da za bolju životnu sredinu ne treba da se zalaže samo jedna kompanija, već da održivi razvoj treba da postane najvažniji aspekt rada svake kompanije i u Srbiji i u svetu.

„Najvažniji ciljevi Hemofarma koji su predstavljeni u Izveštaju o održivom razvoju za 2017. su kvalitet obrazovanja, zdravlje i blagostanje gradjana, ekonomski rast, inovacija infrastrukture i odgovor na proizvodnju i potrošnju“, rekao je Zeliger.

„Mali koraci ka zdravijoj životnoj sredini“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da Srbija malim koracima ide ka zdravijoj životnoj sredini, a kompanije kao što je Hemofarm, koja je deo nemačke Štada grupe, tome doprinose.

„Na otvaranju Poglavlja 27. u procesu pristupanja Evropskoj uniji potrebno je da svi zajedno vredno radimo. U tom poslu je jako važno na koji način velike kompanije uređuju strategiju zaštite životne sredine“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, kompanija Hemofarm je „apsolutno posvećena održivom razvoju, a time Srbija postaje mnogo lepša“.

„Održivi razvoj ove kompanije pokazuje kulturu odnosa prema zajednici i kulturu odnosa prema zdravlju. A zdravlje je najvažnija stvar na svetu o kojoj uvek treba da mislimo“, rekao je Trivan.

On je dodao da je Nemačka „jedan od ključnih faktora u zaštiti životne sredine u Srbiji“.

Direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu Sandra Savić kazala je da je ta kompanija odgovornim poslovanjem uštedela oko dva miliona evra prethodne dve godine.

„Strateški pristup održivom razvoju Hemofarma prepoznat je na svetskom nivou, pa je Hemofarm prošle godine primljen u članstvo Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija o održivom razvoju“, rekla je ona.

Menadžer za održivi razvoj Hemofarma Dušan Stojaković kazao je da su stranice Izveštaja o održivom razvoju za 2017. nastale presovanjem organskih ostataka masline, kukuruza, kivija, groždja i limuna.