BK Grupa: Za "Tesla grad" ništa mimo zakonske procedure

Biznis 01. nov. 201814:15 > 14:44
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

BK grupa je saopštila, reagujući na tvrdnje Transaprentnosti Srbije, da se neargumentovano pominje ime Bogoljuba Karića u kontekstu sumnji u korupciju u građevinskoj delatnosti. Kad je u pitanju projekat u Makišu "Tesla Grad", tvrde da ne rade ništa mimo zakonske procedure.

Transparentnost Srbija juče je konstatovala da je dobro da Srbija dobije zakon o lobiranju, ali su naveli da tekst predloga ima dosta mana.

Navodeći da je potreban dobar zakon o lobiranju kako bi se tačno znalo ko je pregovarao i koliko za to zaradio, istakli su, kao primere, dva projekta – Beograd na vodi, gde je, kako kažu, Srbija prekršila sopstvena pravila o eksproprijaciji i stambeni blok u Makišu.

Iz Transparentnosti su naveli da je manjinski partner u vladajućoj koaliciji, biznismen Bogoljub Karić najavio izgradnju stambenog projekta na beogradskom Makišu navodeći da je već sve dogovoreno. Dok gradske vlasti još nisu ni porekle ni potvrdile te tvrdnje, u međuvremenu je promenjen propis o zaštiti vodoizvorišta, kako bi se omogućila izgradnja, upravo na toj lokaciji.

Reagujući na to BK grupa je saopštila da je takvo pominjanje imena Bogoljuba Karića neargumentovano i da nanosi štetu ugledu te grupacije.

„Ideja izgradnje „Tesla grada“ u Beogradu od strane „BK grupe predstavljena je još 1998. godine, a ponovljena je 2002. i 2010. godine, tadašnjoj vlasti, čiji urbanisti su kao najbolju lokaciju predložili Makiško polje. Međutim, ni do danas nisu obavljene pripreme lokacije za dodelu zainteresovanim investitorima“, navedeno je u saopštenju dostavljenom N1.

Navode da je Bogoljub Karić još prošle godine izjavio, a sada i ponavlja, da nikada nije očekivao da grad dodeli „BK grupi“ zemljište za gradnju „Tesla Grada“ mimo zakonske procedure.

„Naprotiv, ideja izgradnje „Tesla grada“ predstavlja inicijativu za pokretanje odgovarajućih procedura za izgradnju lokacije Makiško polje i raspisivanje konkursa na koji bi se javile sve zainteresovane kompanije sa svojim projektima. Neargumentovano pominjanje imena Bogoljuba Karića u kontekstu sumnji u korupciju u građevinskoj delatnosti u Srbiji, nanosi štetu ugledu „BK grupe“ u inostranstvu, gde „BK grupa“ realizuje izgradnju više miliona kvadratnih metara stambeno-poslovnih kompleksa u vrednosti od više milijardi evra. Taj obim i vrednost radova u inostranstvu su najbolji pokazatelj da „BK grupa“ i njen predsednik Bogoljub Karić nemaju nikakvog razloga da se i u građevinskoj delatnosti u Srbiji pribojavaju moguće konkurencije u fer i tržišnoj utakmici“, zaključuje se u saopštenju.