Microsoft ispred Amazona na listi najvrednijih kompanija

Biznis 27. okt. 201808:13 > 08:15
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Najveći svetski proizvođač softvera Microsoft smenio je u petak tehnološkog diva Amazon s drugog mesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrednošću jer je prošle nedelje cena deonice Microsofta porasla, a Amazona oštro pala.

Nakon što je Amazon u petak izvestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromesečju nego što su analitičari očekivali, cena deonice tog tehnološkog diva potonula je na Vol Stritu za gotovo 8 posto.

To je njen najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrednost Amazona pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cena deonice Microsofta porasla je od srede, kada je saopšteno da su rezultati bolji nego što se očekivalo u kvartalnim rezultatima, više od 4 posto, pa je tržišna vrednost te kompanije dostigla 823 milijarde dolara.

Tako se Microsoft vratio na drugo mesto liste najvrednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine.

Čelno mesto na toj listi i dalje drži Apple, a tržišna vrednost tog proizvođača pametnih telefona iPhone kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.

Nakon pada cene deonice Amazona, osnivač i šef te kompanije Džef Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Microsofta Bila Gejtsa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svetu časopisa Forbes, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gejts bio drugi s 90 milijardi.