Mali: Država sprema prodaju banaka

Biznis 17. okt 201812:17 > 13:24
Podeli:
Izvor: N1

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država do kraja godine prodati udeo u Jubmes banci, da priprema strategiju pred prodaju Srpske banke i podsetio da je već objavljen oglas i za savetnika za izbor strateškog partnera u Komercijalnoj banci.

Mali je, na predstavjanju rezultata indeksa globalne konkurentnosti, na kojem je Srbija napredovala za pet mesta i sada je na 65 poziciji od 140 zemalja, rekao da je Poštanska štedionica stabilna i dobro posluje.

On je najavio i da će Agencija za osiguranje depozita objaviti oglas za prodaju 200 miliona evra starih potraživanja iz stečaja.

Dinar je čvrst, stabilan, inflacija na niskom nivou, rekao je Mali na konferenciji za novinare Srpske asocijacije menadžera i Fondacije za razvoj ekonomske nauke, na kojoj su predstavljeni zvanični rezultati Indeksa globalne konkurentnosti.

Mali je čestitao građanima na napretku Srbije na svetskoj listi konkurentnosti, navodeći da je zabeležila rast u odnosu i na druge države u regionu.

On je podsetio da je Srbija od početka godine ostvarila rast od 4,8 odsto BDP, stopa nezaposlenosti je pala sa 25 odsto 2012. godine na 12 odsto za šest meseci ove godine, uz suficit treću godinu zaredom, ocenivši da će građani to osetiti kroz povećanje plata i penzija.

Do kraja godine, rekao je Mali, završava se Koridor 10, u toku su radovi na Koridoru 11, nedavno je potpisan ugovor za gradnju Moravskog koridora, radi se na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, saobraćajnicama Novi Sad-Ruma i Ruma-Šabac.

U budžetu za 2019. godinu, koji se privodi kraju, Mali je rekao da će više od 200 milijardi dinara biti izdvojeno za kapitalne investicije, što je 25 milijardi više nego u ovoj godini.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je ostvarila poboljšanje i napredak u skoro svim stubovima konkurentnosti, a dobroj pozicji doprinele su obalsti Makroekonomska stabilnost, Obrazovanje i veštine, Tržište proizvoda i Finansijski sistem dok je jedni pogoršanje faktora konkurentnosti zabeležno u stubu koji prati razvojenost i kvalitet institucija.

Mali navodi da su ekonomija, privreda, društvo „kolektivni sport“ i da je potrebno pratiti sve pokazatelje, koji su i dobar putokaz, kako bi se napredovalo i sledeće godine.

Predstavnica Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović rekla je da su indikatori konkurentnosti važan pokazatelj za kreditore i potencijalne investitore.

Srbija je ove godine zauzela 65. poziciju od 140 zemalja sa indeksom 60,9.

U ime Fondacije za razvoj ekonomske nauke, Jelena Žarković je ocenila da je Srbija ostvarila najveće povećanje indeksa u odnosu na sve zemlje iz okruženja, a jedina zemlja ispred Srbije je Slovenija.

Prema tim rezultatima, jedino je stub koji prati kvalitet i razvjenost institucija zabeležio pad vrednosti indeksa od 1,44 poena, a indikatori koji su se pratili su indeks e-uprave, sloboda štampe i stopa ubistva na 100.000 stanovnika.