Brnabić: Od duvanske industrije 11 odsto prihoda od poreza

Biznis 16. okt. 201814:49 > 19:35
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Vranju da je duvanska industrija među najuspešnijim privrednim granama u Srbiji i da čak 11 odsto od ukupnih poreskih prihoda u republički budžet uplaćuju kompanije Britiš Ameriken Tobako (BAT), koja je privatizovala Duvansku industriju Vranje i "Filip Moris", koji je privatizovao Duvansku industriju Niš.

  Brnabić je na obeležavanju 15 godina od poslovanja BAT-a u Vranju rekla da duvanska industrija ostvaruje i značajan spoljnotrgovinski suficit i da je u poslednjih sedam godina šest puta povećan izvoz cigareta iz Srbije.

„Koliko je duvanska industrija važna za ekonomiju Srbije pokazuje i to što su obe velike fabrike na jugu centralne Srbije tamo gde su radna mesta i investicije najvažnije i najpotrebnije“, rekla je Brnabić i dodala da je BAT za 15 godina poslovanja u Srbiji preko investicija uložio 270 miliona evra.

Brnabić je navela i da je BAT jedna od kompanija koje su prepoznate kao društveno odgovorne kao i da će Vlada Srbije pomoći razvoj njenog poslovanja i preko uspostavljanja pravnih okvira za povoljno poslovanje u Srbiji.

Generalni direktor BAT-a za Srbiju Sotiris Kostovuros je rekao da je ta kompanija prvi i jedan najvećih britanskih invetitora u Srbiji, kao i da je u proteklih 15 godina uspostavljen zadovoljavajući dijalog sa državom.

„Svi koji radimo u BAT-u smo ponosni na dostignuća i mogu da kažem da smo doprineli i razvoju ekonomije u Srbiji. BAT je jedna od prvih stranih investicija u Srbiji i od tada (2003.godine) smo posvećeni razvoju ekonomije i biznis klime“, rekao je Kostovuros navodeći da je u proteklih 15 godina BAT u državni budžet uplatio više od dve milijarde evra.

Kostovuros je kazao i da se u vranjskoj fabrici BAT proizvodi jedan od najprodavanijih brendova cigareta u Srbiji, kao i da ta kompanija ima više od 500 zaposlenih.

Direktor fabrike BAT u Vranju Ričard Brendemberg je rekao da je za 15 godina produktivnost u vranjskoj fabrici povećana četiri puta kao i da u proteklih pet godina nije bilo bilo kakvih nesreća na radu.

„Filip Moris“ najpoželjniji poslodavac u Srbiji

Povodom 15 godina od prodaje Duvanske industrije Niš (DIN) američkoj kompaniji „Filip Moris“ premijerka  Brnabić obišla je tu kompaniju i istakla da se radi o najpoželjnijem poslodavcu u našoj zemlji i „pouzdanom partneru Vladi Srbije i gradu Nišu“.

„Ukupna investicija kompanije „Filip Moris“ u proteklih 15 godina iznosi 853 miliona dolara, a ukupan prihod za budžet preko 6,5 milijardi dolara“, izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da „Filip Moris“ direktno zapošljava 900 radnika, a indirektno više od 3.000.

„Kompanija „Filip Moris“ ne donosi u Srbiju samo novac, već i znanje, novu tehnologiju i sistem rada, koji se preliva i na ostale grane privrede. Najprestižniji su u sistemu društvene odgovornosti, ulažu u obrazovanje, kulturu“, izjavila je Brnabić.

Izvor : FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor kompanije „Filip Moris“ za Srbiju Aleksandar Jakovljević rekao je da ta kompanija najveća duvanska kompanija u Srbiji i drugi najveći poreski obveznik u Srbiji sa učešćem od pet odsto u ukupnim budžetskim prihodima u 2017. godini.

„Od 2010. godine povećali smo izvoz za 40 puta i trenutno 80 odsto proizvodnju u Nišu izvozimo. Naša kompanija izvozi u 50 zemalja širom sveta“, rekao je Jakovljević.

On je kazao da kompanija „Filip Moris“ računa da će i u narednom periodu imati predvidivo poslovno okruženje i predvidivu fiksalnu politiku u Srbiji.

Naučno-tehnološki park i stanovi za snage bezbednosti

Premijerka je tokom posete Nišu najavila da će u tom gradu uskoro početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka i stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a početkom naredne godine krenuće gradnja multifunkcionalne laboratorije u okviru Elektronskog fakulteta.

„Izgradnjom Naučno-tehnološkog parka i laboratorije, do kraja mandata ove vlade Niš će ponovo zaslužiti epitet grada elektronske industrije“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će u prvoj fazi gradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, najviše stanova biti izgrađeno u Nišu i to 2.400.

„Tender za izbor izvođača radova za stanove u Nišu i u Vranju biće završen 22. oktobra, a vrlo brzo posle toga za stanove u Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici“, najavila je Brnabić.

Kako je kazala, maksimalna cena stanova u Beogradu biće 500 evra po kvadratu, a njena očekivanja su da će cena stanova na jugu Srbije biti niža.