Đorđević: Prioritet Vlade je borba protiv rada na crno

Biznis 16. okt 201814:45 > 14:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić.jpg

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije borba protiv rada na crno i naglasio da je cilj da siva ekonomija bude u potpunosti iskorenjena.

„Niko ne sme da građanima uskraćuje pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje i dostojanstven rad. Ne postoje privilegije ni za jednog poslodavca koji krši zakon. To je ono za šta se bori Vlada Srbije“, rekao je on.

Đorđević, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović govorili su na poslednjoj „edukativnoj radionici“ u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti gradjana u cilju suzbijanja rada na crno“ i inspektorima uručili 266 laptop-računara.

Ambasador Bjornstad je istakao da mu je zadovoljstvo što njegova zemlja može da pomogne Srbije u suzbijanju rada na crno, budući da su državi potrebni prihodi, a radnicima lojalna konkurencija i socijalna prava.

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović je rekao da je od pokretanja besplatne telefonske linije (0800 300 307), inspekciji rada do 15. oktobra upućeno 7.320 telefonskih poziva, kao i 184 prijava elektronskom poštom, te će poklonjenih 266 računara olakšati posao.

U okviru projekta “Reci NE radu na crno“ je održano 10 radionica (u Pančevu, Pirotu, Vranju, Negotinu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) radi informisanja zaposlenih, poslodavaca i drugih o pravima i obavezama iz propisa o radu, i bezbednosti i zdravlju na radu.

Đorđević je pohvalio rad inspektora, istakavši da će im Ministarstvo omogućiti savremeniju tehničku opremljenost, bolje uslove rada i veće plate.

Po njegovim rečima, od januara do septembra ove godine su izvršena 51.602 inspekcijska nadzora, što je za 43 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, kada ih je bilo 36.126. Inspektori rada su, rekao je ministar, zatekli 12.953 lica koja su radila na crno, a poslodavci su potom zasnovali radni odnos sa 10.440 tih radnika.

„Naš zadatak je da gradimo modernu državu po meri njenih građana, sa nultom tolerancijom prema kršenju zakona“, rekao je Đorđević.