MMF i Svetska banka: Biti spreman za moguće rizike

Biznis 13. okt 201812:59 > 13:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Firdia Lisnawati

Globalni finansijski lideri završili su godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, pozivanjem zemalja da se spreme za potencijalne rizike od trgovinskih sporova i drugih tenzija.

Godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke na Baliju u Indoneziji održan je pod senkom previranja na finansijskim tržištima i pretnji globalnom privrednom rastu zbog trgovinskog spora između SAD i Kine. MMF i Finansijski odbor, koji savetuje Odbor guvernera MMF-a, u saopštenju na kraju skupa pozvao je zemlje da održe dugove pod kontrolom i da osiguraju održiv ekonomski rast „za dobrobit svih“.

Navodi se da se „prozor mogućnosti“ za reforme zatvara, da se povećavaju ekonomski rizici i države pozivaju da veštački ne devalviraju svoje valute da bi ih učinili konkurentnijim. MMF predviđa da će svetski rast biti kratkoročno redovan i kasnije umeren. Međutim, oporavak je sve više nejednak i neki od identifikovanih rizika su se već pokazali, navodi se u tekstu. 

„Postoji rastući rizik za privredu u kontekstu pojačanih trgovinskih tenzija, gepolitičkih nesigurnosti, i sve težih budžetskih uslova koji pogađaju brojna tržišta i zemlje u brzom razvoju“, navodi se u tekstu. 

U saopštenju se MMF usmerava na dve najveće svetske privrede koje su u tenzijama oko trgovine. 

„Uzdržavaćemo se od sprovođenja konkurentnih devalvacija i nećemo upotrebljavati naš devini kurs za svrhe konkurencije“, navodi se u tekstu. 

Američki minisar finansija Stiv Mnučin je ove nedelje rekao da je preneo svoju zabrinutost šefu kineske centralne banke zbog slabosi juana. On nije precizirao da li će SAD optužiti Kinu da manipuliše svojom valutomu polugodišnjem izveštaju američke administracije koji treba da bude objavljen iduće nedelje. 

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da iako je globalni privredni rast i dalje jak on se sada zadržava na tom nivou. MMF je počeo sastanak na Baliju smanjenjem predviđanja za globalni rast za 2018. godinu na i dalje jakih 3,7 odsto sa ranijih 3,9 odsto. Privredni rast za 2019. predviđen je na istom nivou, što je isti nivo kao i 2017. 

Lagard je rekla da obzirom na visoki nivo duga širom sveta, MMF dao jake preporuke oko trgovine, da se smanje tenzije i da se vodi dijalog. Zemlje treba da nastoje da osiguraju da mogu da upravljaju nivoom svog duga i da imaju politike koje podstiču rast za sve, rekla je Lagard. 

„Ako plovimo zajedno bićemo jači. Usredsredite se na svoje politike. Nemojte da plutate i hajde da sarađujemo koliko god više možemo jer će nam zajedno biti bolje“, rekla je Lagard. 

Guverner kineske centralne banke Ji Gang pridružio se brojnim zvaničnicima zabrinutim zbog trgovinskog rata u kome je Vašington uveo dodatne carine na kineski uvoz u vrednosti od desetina milijardi dolara, a Peking uzvratio sličnom merom. Protekcionizam i trgovinske tenzije predstavljaju „glavne rizike“ za svetsku privredu, rekao je Ji svojim kolegama finansijskim čelnicima. 

Američki ministar finansija Stive Mnučin nastojao je da umanji nivo zabrinutosti. On je rekao da još nije sigurno da li će američki predsednik Donald Tramp da se sastane sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na samitu Grupe 20 idućeg meseca u Buenos Ajresu. Vesti o tom mogućem sastanku podstakle su nade da bi mogao da se ostvari napredak u odnosu između dve najveće svetske privrede.