MMF očekuje rast BDP od 4,2%, plan Vlade – olakšice privredi

Biznis 04. okt 201818:32 > 18:58
Podeli:
Izvor: N1

Misija međunarodnog monetarnog fonda završila je posetu Srbiji. Na kraju prvog razmatranja novog aranžmana poručila je da očekuje da će rast domaće privrede ove godine biti 4,2 odsto, i 3 i po odsto u 2019. U srpskoj vladi, zadovoljni rezultatima, najavljuju olakšice privredi, ali i povišice penzionerima.

Treća godina sa suficitom i rekordna po privrednoim rastu. Tako ministar finansija i guvernerka Narodne banke vide stanje srpske ekonomije. U MMF-u kažu da su zadovoljni rezutatima srpske ekonomije, ali da postoje kašnjenja u vezi sa reformom sistema plata u javnom sektoru, objavljivanjem tendera za privatizaciju Petrohemije i usvajanje, novog zakona o inpekcijskom nadzoru.

„Vlasti Srbije su ostale odlučne u nameri da sprovedu reformu sistema plata, koja će omogućiti da sektori koji to najviše zaslužuju dobiju povišice. Srbija u narednom periodu treba da se fokusira na jačanje upravljanja javnim investicijama, borbu protiv sive ekonomije i jačanje korporativnog upravljanja u EPS-u i drugim javnim preduzećima. Privatizacija PKB-a i RTB-a Bor predstavlja važan korak u iznalaženju trajnih rešenja za državna preduzeća. Vlasti Srbije ostaju odlučne u nameri da privatizuju Komercijalnu banku i Petrohemiju“, rekao je Džejms Ruf, šef misije MMF.

Ministar finansija ponovio je da je namera vlade da od 1. januara 2019. ukine doprinose za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje zarada smanjuje sa 63 na 62 odsto.

POVEZANE VESTI

„Time dajemo jasan i snažan signal privrednicima i investitorima da smo krenuli putem da opterećenje plata bude što manje, da budemo što konkurentniji i na taj način da motivišemo i pospešimo novo zapošljavanje u Srbiji. To je veoma važna mera, jer privrednici traže predvidljivost oko naknada i mi ćemo im to kroz ovaj zakon i omogućiti“, naveo je ministar finansija.

Mali je rekao i da je odlučeno da se u fazama ukida zakon o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna i javno-komunalna preduzeća.

„Tokom ove misije smo dogovorili i utvrdili koliki je prostor koji imamo koji je vezan za povećanje plata od 2019. godine. Do kraja okrobra izaći ćemo sa preciznim podacima po pitanju sektora“, rekao je Mali.

Mali je rekao i da će do kraja oktobra ove godine biti donet nov zakon o naknadama koji predviđa ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta.