Vučić: Da nije bilo MMF-a Srbija bi teško izašla iz krize

Biznis 04. okt 201811:18 > 11:26
Podeli:
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf.

Šef Misije MMF Džejms Ruf naglasio je da su fiskalni rezultati Srbije veoma dobri zahvaljujući teškim reformama provedenim u prethodnom periodu.  

Predsednik Vučić zahvalio je na izuzetnoj podršci Međunarodnog monetarnog fonda i istakao da bi Srbija bez ovog fonda, teško izašla iz užasne krize u kojoj se nalazila pre pet godina, saopšteno je nakon sastanka.

„Sagovornici su konstatovali da će Srbija, iz ubedljivo najteže situacije u navedenom periodu, početkom sledeće godine biti zemlja sa najboljim ekonomskim položajem na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.  

Šef Misije MMF Džejms Ruf posebno je pohvalio uspešno sprovedene tendere za privatizaciju PKB-a i strateško partnerstvo u RTB Bor, ali je posebno istakao da još postoje problemi i izazovi u sektoru hemijske industrije (Petrohemija).  

Ruf je naglasio da u reformi Poreske uprave i poreske administracije već postoje pozitivne promene, ali da je neophodno nastaviti rad na njihovoj reformi.  

Na sastanku je rečeno da Međunarodni monetarni fond insistira na reformi sistema plata u državnoj upravi i zaključeno je da će se uložiti zajednički napori na sprovođenju te reforme.

Svetska banka: Srbija primer uspešno sprovedenih reformi

Izvor : Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Vučić se sastao sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder.

„Predsednik Vučić zahvalio je regionalnoj direktorki Van Gelder na kontinuiranoj podršci i pomoći koja pruža Srbiji. Zahvaljujući teškim reformama koja je sprovela u prethodnom periodu, Srbija je izašla iz teške krize i beleži dobre fiskalne rezultate“, navedeno je u saopštenju.

Regionalna direktorka Van Gelder konstatovala je da je Srbija primer uspešno sprovedenih ekonomskih reformi posle najteže situacije u srpskoj ekonomskoj istoriji.

Ona je rekla da će Svetska banka, u okviru Agende novog rasta, analizirati srpski model rasta na makro, sektorskom i mikro nivou u cilju nastavka ekonomskih reformi.

Sagovornici su zaključili da će Svetska banka zajednički raditi sa Vladom Republike Srbije na daljem unapređenju konkurentnosti srpske ekonomije, reformi državnih preduzeća, unapređenju javne administracije i promociji E-uprave, ali kao najvažniji zadatak naveli su pomoć u upravljanju javnim investicijama i unapređenju implementacije satrateških projekata.

Na sastanku je zaključeno da će se, kao što je to bilo u prethodnih pet godina, bliska saradnja nastaviti i da Svetska banka ostaje glavni partner Srbije u sprovođenju reformi u Srbiji.