Mihajlović: Nove investicije vredne nekoliko milijardi evra

Biznis 26. sep 201814:43 > 14:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je na sastanku u Beogradu s misijom Međunarodnog monearnog fonda da u Srbiji kreće novi investicionim ciklus od nekoliko milijardi evra, koji će njeno ministarstvo sprovesti u narednih nekoliko godina.

Ti „novi projekti će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine počinju i građevinski radovi na ovim projektima“, kazala je ministarka.

Gradiće se auto-put od Preljine do Požege na „Koridoru 11“ koji povezuje Srbiju i Crnu Goru, zatim 106 kilometara auto-puta, takozvani „Moravski koridor“ koji povezuje Čačak i Kruševac i spaja koridore 10 i 11.

Sledeće godine će početi i izgradnja „Auto-puta mira“ od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Srbija je, rekla je ministarka, spremna i za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

„Najveće investicije u Srbiji dolaze iz našeg ministarstva. Sledeće godine imaćemo budžet koji će biti veći za 20 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i uverena sam da ćemo sve projekte uspešno sprovesti“, rekla je Mihajlović.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf je rekao da MMF podržava što više investicija u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se nastaviti pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima.

Predstavnicima MMF-a predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se skraćuju rokovi za donošenje planskih dokumenata, i uvođenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije.

Na sastanku na kojem je bio i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva, razgovaralo se i o skraćenju čekanja na granicama Srbije s Mađarskom i Hrvatskom.

Misija MMF-a je u Beogadu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je letos odobren na period od 30 meseci.

Program ne sadrži finansijsku, već savetodavnu pomoć MMF-a u sprovođenju strukturnih reformi u Srbiji.