Vučević o Spensu: Kako su Englezi srušili Vembli?

Biznis 10. sep. 201817:33 > 17:39
Podeli:
Izvor: N1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ostaje pri stavu da je na duže staze najbolje rešenje izgradnja novog sportskog centra na mestu sadašnje hale Spens, iako se deo novosadske javnosti, koji taj objekat smatra jednim od simbola grada, oštro usprotivio.

Ipak, Vučević navodi da će najpre pokušati da pronađe blaže rešenje – partnera koji bi od grada preuzeo upravljanje delom tog objekta.

Najproduktivniji gradonačelnik u istoriji Novog Sada, kako ga nazivaju, stanuje svega stotinak metara od objekta čiju je izgradnju inicirao, kao i Srpskog narodnog pozorišta, Mosta slobode, čitavih gradskih četvrti i na desetine škola i vrtića. Za Spens je, u šali kaže, najveći krivac.

„Pa osećam se kao krivac zbog toga što ga napadaju“, kaže nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović.

Napad je došao iz pravca aktuelne gradske vlasti. Spens je večiti gubitaš sa neodrživim rashodima za energente koji grad godišnje košta milijardu dinara – stav je gradonačelnika koji se nije promenio, ni nakon negativne reakcije javnosti.

„To da se neko hvali da Spens izlažu u muzeju u Njujorku, kao primer socrealistične arhitekture, mene ne čini naročito ponosnim. I još nešto hoću da poručim – da li su Englezi manje tradicionalisti. Englezi su imali hrabrosti da sruše kolevku fudbala Vembli i da izgrade novi Vembli“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Englezi su srušili stari da bi izgradili veći stadion, a Vučević hoće upravo suprotno, s tim što ističe da akcenat nije na rušenju, nego na izgradnji novog Spensa na mestu postojećeg.

„Ovo što sam ja rekao 2018. godine, verovatno će 2028. godine svi zaključiti da sam bio u pravu“, kaže Vučević.

Ipak, za jesen najavljuje raspisivanje javnog poziva potencijalnim investitorima koji bi preuzeli deo Spensa i dodaje – niko ga neće rušiti preko noći.

Na drugoj strani je deo stručne javnosti, nevladin sektor i opozicija. Gradsku vlast optužuju za urbanističko nasilje, a građane pozivaju na neposlušnost kako bi sačuvali Spens.

Jedan od njih, Goran Ješić, rešio je da uzvrati brojkama i, slično gradonačelniku, fudbalom.

„Evo imate novi Juventusov stadion koji je napravljen pre četiri godine. Veoma interesantno da proverimo koliko oni imaju pravnika i ekonomista u njihovoj službi sa stadionom koji služi za istu ovakvu namenu i koji pravi profit“, kaže Goran Ješić iz DS.

Na svom blogu pobija tezu da su najveći problem troškovi održavanja. Citira Izveštaj o realizaciji poslovanja Spensa i računa da su 2017. godine zarade 230 zaposlenih činile 45 odsto rashoda, a troškovi održavanja tek 32 odsto.

„Četristo četrdeset miliona prihoduje ovaj objekat i sa 440 miliona on može da pokriva sve troškove svoje tekućeg održavanja, investicionog održavanja.. I da je bilo pameti, da se tako investiralo, danas bi on izgledao kao prvog dana“, kaže Ješić.

Zašto to nisu radile demokrate, Ješić kaže, nije pitanje za njega, jer on u Inđiji jeste. I dok su se političari smenjivali, objekat koji je samo prošle godine koristilo više od 65 sportskih klubova, dostigao je dugovanja od blizu 400 miliona dinara. Više od polovine za porez na imovinu.