Obrušavanje zida: Inženjeri krivci ili kolateralna šteta?

Biznis 29. avg 201817:59 > 18:05
Podeli:
Izvor: N1

Protiv 16 inženjera osumnjičenih da su odgovorni za rušenje potpornog zida u Grdeličkoj klisuri, Ministarstvo građevine podnelo je prijave. U Inženjerskoj komori postupak je već u toku i Sud časti odlučiće da li će im biti oduzete licence za rad.

Da li su inženjeri kolateralna šteta u priči u kojoj, po svemu sudeći, jedino Koridori Srbije, kao investitor, ni za šta nisu krivi?

Petoro projektanata, tri revizora, dva predstavnika izvođača radova i šestoro iz stručnog nadzora – ukupno njih šesnaestoro, pred sudom javnosti, označeno je krivim što se potporni zid u Grdeličkoj klisuri srušio. Bude li i Sud časti Inženjerske komore presudio isto, a to zahteva ministarka Zorana Mihajlović, biće im oduzete inženjerske licence.

Tako bi se, baš kao i potporni zid, za tili čas mogla srušiti 37-godišnja karijera Branka Jelisavca, inženjera iz Instituta za puteve koji je radio reviziju, odnosno tehničku kontrolu glavnog CIP-ovog projekta, ne i onog izmenjenog. Gurnuti, kaže, u blato, a da ih niko ništa nije pitao.

„Mi nismo u ovoj situaciji bili pozvani da učestvujemo u tom postupku. Dakle, izmene projekta u Grdeličkoj klisuri, pogotovo na ovoj kosini 2 – to nije CIP-ov projekat i to nije projekat koji sam ja revidovao“, rekao je Branko Jelisavac iz Instituta za puteve.

Ime onog koji jeste dao pozitivnu ocenu izmenjenom projektu koji je radio španski Azvi kao izvođač radova – ne nalazi se na spisku 16 prokaženih.

Profesor Građevinskog fakulteta u penziji Miloš Lazović sam se u medijima oglasio i priznao da ga je Azvi privatno angažovao kao stručnog konsultanta, a pošto su utvrdili da CIP-ov projekat, kako navode, nije „dobar i stabilan“.

„Ocenio sam da prva verzija nije dobra i tražio sam numeričku analizu unutar projekta da bi se dobila realna slika o uticajima u zaštitnoj konstrukciji. Oni su uradili korekcije proračuna i dobili su rezultate koji su bili očekivani, pa sam projektu dao pozitivnu ocenu“, naveo je profesor Miloš Lazović za Kurir.

Priznaje da CIP, čijih je petoro projektanata na spisku među onih 16, nema nikakve veze s tim.

Direktor CIP-a zahvalan je Lazoviću na iskrenosti koju, priznaje, nije očekivao. Još jednom ponavlja da CIP kao glavnog projektanta niko nije pitao za saglasnost kad se projekat menjao, zbog čega konstatuje – to što se srušilo nije CIP-ov projekat.

„To je projekat Marka Petrovića, Kraljevića Marka, nije moj projekat. Šta ću ja da se sekiram? Samo me sramota što stavljaju ljude iz CIP-a na stub srama. Napada me neko ko ništa ne zna! U Koridorima Srbije? To su nestručni ljudi. U Putevima Srbije? Nema stručnih ljudi. Bez osnova su napadnuti inženjeri CIP-a i to nije prvi put. Da im se oduzme licenca, zašto? Ko to može da im oduzme licencu, da vidim tog stručnjaka da im je oduzme, ‘ajd da vidim“, naveo je za N1 Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP.

Inženjersku licencu oduzima Sud časti Inženjerske komore. Sudijama tog suda, međutim, mandat je prestao u maju ove godine, što je konstatovano na sednici Upravnog odbora Komore.

Na pitanje da li je formirani novi sud, Komora nas upućuje na svoje saopštenje, u kom, međutim, nema odgovora na konkretno pitanje, ali u kom se, ipak, zaključuje da se pretpostavka nevinosti inženjera protiv kojih je podneta prijava mora poštovati, te da, kako navode, nije prihvatljivo prejudiciranje njihove odgovornosti bez donete odluke o tome.