Delić: IOT tehnologija unosi promene u svakodnevni život

Biznis 16. avg 201817:01 > 17:05
Podeli:
Izvor: N1

Inovativna tehnološka rešenja i proizvodi bazirani na tehnologiji "Interet stvari" brzo osvajaju različite oblasti privrede. Kako utiču na svakodnevni život, koji su najnoviji projekti srpske startap i akademske zajednice u ovoj oblasti, o tome je za Infobiz govorila Natali Delić, inženjer elektrotehnike, tehnički direktor VIP mobajla.

Inovativna tehnološka rešenja i proizvodi bazirani na tehnologiji „Interet stvari“ brzo osvajaju različite oblasti. Natali Delić, inženjer elektrotehnike, tehnički direktor VIP mobajla, odgovarajući na pitanje kako funkcionišu „Internet stvari“ (Internet of things), odnosno IoT tehnologija, navodi primer promena koje bi ta tehnološka rešenja unela u svakodnevni život.

„Jutro je, tek ste se probudili, senzor shvati da ste ustali, pošalju informaciju muzičkom uređaju da vam pusti omiljenu muziku, pošalje informaciju vašem aparatu za kafu da vam spremu kapućino, jer to pijete svakog jutra, pošalje iz kalendara vašem automobilu koji je u garaži poruku da tog dana idete kod partnera, vaš auto preračuna rutu i pošalje vam informaciju kada morate ida izadjete iz kuće, kad izađete gase se svetla. Auto prilagođava rutu, izbegava gužvu, pre nego što dođe do cilja dobijate informaciju gde imate slobodno mesto za parking“, kaže Delić.

To je mreža povezanih fizičkih uređaja koji komuniciraju između sebe. Oni imaju mogućnost da registruju promene u okruženju, povezani su da mogu da pošalju ili prime podatke, kaže tehnička direktorka Vip mobajla.

Povezuje ih uređaj čipset elektronski uređaj i senzori.

U privredi se vidi najveća mogućnost primena „Interneta stvari“, koji omogućava digitalizaciju i automatizaciju procesa, već sad postoje pametne zgrade, pametno ulično osvetljenje, ta tehnologija posebno je primenljiva u agronomiji, transportu i logistici, štedi vreme i smanjuje troškove.

U Srbiji ima različitih IOT tehnologija, a trenutno se radi na primeni „narrowband IOT tehnologije“ – to je globalni standard, zasniva se na 4G mreži, a daje mogućnost povezivanja velikog broja uređaja, ima malu energetsku potrošnju, veliki vek trajanja baterije i finansijski je pristupačna.

Ova tehnologija omogućava i dostupnost u podrumima i garažama, gde nema mreže.

Startup i akademska zajednica rade na novim rešenjima u toj oblasti, a konkurs za najbolja rešenja biće objavljen krajem avgusta, navela je Delić.