Mali: Iskustva Srbije mogu pomoći u stabilizaciji Surinama

Biznis 16. avg 201813:48 > 13:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je sa ministrom finansija Surinama Gilmorom Hofdradom o izazovima sa kojim se susreće ta južnoamerička zemlja i o tome na koji način iskustva Srbije u finansijskoj stabilizaciji mogu da pomognu Surinamu, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

Mali je istakao da su preuzete teške ali neophodne mere, zahvaljujući kojima Srbija sada ima rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto u prvih šest meseci ove godine i znatno smanjen udeo javnog duga u BDP-u.

Zahvaljujući tome, istakao je ministar, Srbija sada ulaže u infrastrukturu, i privlači nove investitore koji otvaraju fabrike u svim delovima zemlje.

Za budućnost Srbije je po njegovoj oceni najvažnije da se ulaže u obrazovanje, infrastrukturu, kao i da se ojačaju kapaciteti javne administracije i unapredi kvalitet života građana.

Ministar Hofdrad je rekao da je impresioniran rezultatima koje je Srbija postigla, te da će njegovoj zemlji ta iskustva biti dragocena, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je kazao da je neophodno da Surinam restruktuira svoje dugove, da uvede PDV, kao što je to učinila i Srbija, i da vodi odgovarajuću poresku politiku.