Gljivica monilinija u voću iz Srbije, rampa izvozu u Rusiju

Biznis 11. avg 201819:31 > 19:59
Izvor: N1

Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije zbog bezbednosnih problema, u poslednjoj isporuci koštunjavog voća iz Srbije, ruska inspekcija pronašla je gljivicu moniliniju.

Ovo je tek poslednja u nizu zabrana na uvoz srpskih proizvoda poslednjih godina, ruska inspekcija je više puta izažavala zabrinutost zbog kvaliteta, pa i porekla voća koje stiže iz Srbije.

Za  moniliniju pronađenu u srpskim breskvama i kajsijama ministar poljoprivrede krivi – višu silu.

„Za stvaranje sporne vrste gljivica odgovorna je kišna godina. Problem prave gljivice koje se stvaraju od velike količine vlage u pomenutom voću. Ove vrste voća pored malina i kupina najviše su podložne kvarenju usled kiša“, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ipak, zabrana uvoza koštunjavog voća, tek je poslednja u nizu rampi koje ruska fitosanitarna isnpekcija diže na proizvode iz Srbije.

U ulozi jabuke razdora spoljne trgovine i ranije su se našle breskve, zatim kruške i jabuke. I to ne samo jer ne ispunjavaju sanitarne kriterijume, nego više puta i zbog toga što se Rusima, pod srpskom deklaracijom, slalo voće proizvedeno u Evropskoj uniji. Vesti o incidentima postale su češće od 2014. godine, kada su Brisel i Vašington uveli sankcije Rusiji, čime se srpskim izvoznicima otvorila šansa za pozicioniranje na ogromnom ruskom tržištu.

N1

„Mi smo na neki način iskoristili tu šansu i solidno se plasirali, dakle imamo neke reference i to ne bismo smeli da nikako sebi dopustimo da to ispustimo, nikad se ne zna kada će te sankcije možda biti ukinute. Odavno čekaju da se to desi bar proizvođači voća iz Poljske i Italije i nekih drugih zemalja koji su dominantno tu i bili. Ovo češće vraćanje govori o jednom marifetluku koga se mi ne možemo tako lako izgleda odreći“, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Zloupotrebe Sporazuma o slobodnoj trgovini u kratkom roku utiču na same poljoprivrednike, a u dugom na ugled Srbije na ruskom tržištu –
zbog toga je potrebno pojačati kontrolu izvoza i uvesti rigorozne mere, uverava Prostran.

„Ako bi mene pitali sada šta bi trebalo uraditi da nam se ti marifetluci ne dešavaju, ja bih tu državu ili ministarstvo poljoprivrede stavio u jedan mnogo odgovorniji položaj. Ja bih u svaku maltene hladnjaču iz koje izlazi proizvod stavljao po jednog državnog inspektora, dakle dok se ne naučimo reda. Očigledno taj balkanski mentalitet za marifetluke nas ne napušta i mislim da trpimo jako velike štete“, rekao je on.

Štete bi mogle da budu još veće, upozorava Prostran, jer je Rusija treći spoljno-trgovinski partner Srbije, pa bi gubitak mogućnosti izvoza u Rusku Federaciju srpsku pivredu pogodio gore od višegodišnje suše.