Soroš gost PKS, s Čadežom razgovarao o regionalnoj saradnji

Biznis 26. jul. 201822:46 > 22:47
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je sa zamenikom predsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleskom Sorošom, o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, procesu evropskih integracija Srbije i regiona i o ekonomskim reformama.

Među temama su bile i mogućnosti i prepreke u finansiranju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, unapređenje obrazovanja i izazovi koje migratorni procesi imaju na ekonomiju i društvo.

Čadež i Soroš istakli su, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, veliki značaj formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, povezivanja kompanija u regionu radi povećanja konkurentnosti, obima proizvodnje i povećanja zaposlenosti, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Na sastanku je bilo reči o nužnosti veće saradnje i povezivanja vlada u regionu kako bi došlo do uklanjanja barijera i prevazilaženja izazova koji opterećuju poslovanje sa ciljem političke i ekonomske stabilnosti, povećanja rasta i stvaranja preduslova za zapošljavanje i razvoj.

Predsednik PKS je predstavio aktivnosti Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB), udruženja komora regiona koje zastupa njihove poslovne interese kroz inicijative za unapredjenje poslovne klime i bolje povezivanje kompanija u regionu i van njega.

Istaknuto je da KIF ZB predstavlja most prema vladama regiona, medjunarodnim finansijskim institucijama, državama i poslovnoj zajednici, kao i prema institucijama Evropske unije.

Čadež je predstavio zajedničku regionalnu onlajn investicionu platformu www.investinsee.com, prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana, na kojoj su potencijalnim investitorima dostupne sve relevantne informacije o privredama Zapadnog Balkana, pravnoj i poreskoj regulativi, i na kojoj je prestavljen region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Predsednik PKS i Aleks Soroš ukazali su na značaj povećanja zaposlenosti mladih u regionu, kroz rad i sa manjinskim i ranjivim grupama, osvrnuvši se na mogućnosti i potencijal koji postoji u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo.

Model dualnog obrazovanja i njegovo uvođenje u školske sisteme u Srbiji i u regionu predstavljaju dobar način za obezbeđivanje preduslova za smanjenje nezaposlenosti mladih.

Kako je navedeno, zamenik predsednika Fonacije za otvoreno društvo izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom i prilikom koja mu se ukazala da stekne uvid u aktivnosti Privredne komore Srbije u zemlji, regionu i šire.