Šoškić: Budžet mora da se oslobodi iracionalnih izdataka

Biznis 26. jul. 201818:12 > 18:34
Podeli:
Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić ocenio je u Danu uživo da smatra da nije pravo vreme za privatizaciju, ali da tamo gde država konstantno gubi, gde je izložena fiskalnim izdacima, tu ne treba odlagati, treba biti hrabar i odlučan da se neke stvari završe.

Govoreći o najavljenom povećanju plata, koje se u domaćoj javnosti najavljuje krajem ove, dok MMF govori o sledećoj godini, Šoškić je rekao da „moramo biti realni koliko tu zapravo ima porostora u budžetu, a da se ne ugrozi započeti proces fiskalne konsolidacije“.

„Ne treba zaboraviti da ekonomska aktivnost u velikoj meri popravlja i prihode. Formula ili jednačina u kojoj meri je moguće povećanje plata i penzija u javnom sektoru mora da bude takva da ne ugrozi poziciju koju je Srbija utabala poslednjih godina, da se smatra solidnom zemljom u fiskalnom smislu“, kaže on.

Ističe da su ključna stvar nove investicije i privredni rast i razvoj.

„Verujem da treba da se izbegnu bilo kakvi pravni rizici u svim reformskim potezima, da se sve čini na pravno valjan način, da se država ne izlaže novim pravnim rizicima“, rekao je Šoškić.

Govoreći o Zakonu o privremenom smanjenju penzija, kaže da je ključno ukinuti ga.

„Vratiti se na ono što je bilo ranije. Vrlo važna stvar je ne samo imati reformsku ideju, već sposobnost da se sve reformske ideje pretoče u realnost“, rekao je gost N1.

Smatra da se nazire poskupljenje struje.

„Već duže vreme postoji težnja da se cena električne energije usaglasi sa normalnim cenama za kilovat sat u regionu i Evropi. Morali bismo da korigovanje cena vežemo za reforme javnih preduzeća. EPS da bude korporatizovan. Nisu mere štednje uvek da se nekome smanji plata ili penzija, već da se uvede racionalnost u javnom sektoru, da se kvalitetnije troši novac poreskih obveznika“, ocenio je.

Kaže da nije bilo principijelnosti kada se govorilo o tim pitanjima.

„Stav bi trebalo da bude sledeći, ukoliko javno preduzeće stavlja određene robe ili usluge na raspolaganje građanima, onda treba da im se omogući normalno tržišno poslovanje. Oni građani koji ne mogu da plate cenu za određeno poslovanje, treba da im se doda kupovna snaga, na različite načine“, kaže on.

Dodaje da neki „arhaični vidovi naplate“, poput niže tarife, više tarife, treba da se dovedu u red.

„Stvari da se učine normalnim. Mislim da se to kod nas odlaže dugo. Drago mi je da u novom aranžmanu sa MMF postoje precizni datumi da se neke stvari urade“, kaže on.

Govoreći o aranžmanu sa MMF, kaže da su postavljeni ambiciozni rokovi.

„Verujem da nije idealno vreme za privatizaciju, ali tamo gde država konstantno gubi, gde je izložena fiskalni izdacima, tu ne treba odlagati, treba biti hrabar i odlučan da se neke stvari završe. Srpski budžet mora da se oslobodi stalnih izdataka koji su iracionalni. Svi zajedno punimo taj budžet, i građani, i privreda, bilo bi najprirodnije da sa tim novcem uradimo nešto što daje neku novu vrednost“, kaže on.

Dodaje da treba da se napravi promena u svesti, da „država treba da podržava dobitnike, a ne da pokriva gubitke gunitnicima“.

Kaže da se stečaj kod nas stalno doživljava sa vrlo jakim negativnim predznakom.

„Ne treba to tako gledati. Stečaj je oslobađanje imovine iz forme pravnih lica koja nisu u stanju da generišu profit, da se ta imovina koristi negde drugde na profitabilniji način“, kaže on.

Govoreći o najavljenom povećanju prosečnih plata na 470 evra, kaže da nije dobro postavljati nominalne ciljeve i licitirati oko toga.

„Srbija sada ne može postići rast plata, možda veštački. Važno je da ljudi osete rast životnog standarda, da to bude dugoročni trend. Ne mislim da je dobro licitirati sa ovim stvarima, praviti famu. Može se svakome desiti da iz optimizma postavi cilj koji nije ostvariv“, smatra Dejan Šoškić.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: