Andrej Šljahovoj novi vlasnik VTB banke u Srbiji

Biznis 26. jul. 201810:21 > 10:31
Podeli:
Izvor: Shutterstock

VTB banka Beograd je saopštila da je njen novi vlasnik srpsko privredno društvo čiji je jedini osnivač ruski investitor i bankar Andrej Šljahovoj. Transakcija je, kako je navedeno, obavljena uz punu saglasnost Narodne banke Srbije.

Andrej Šljahovoj je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodišnjim bankarskim iskustvom. Šljahovoj je osnovao banku u sopstvenom vlasništvu koja je kasnije prodata i pripojena većem bankarskom sistemu, navodi se u saopštenju banke.

Dodaje se da je uspešno vodio i proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Rusije.

Šljahovoju su u Rusiji dodeljena brojna državna priznanja, uključujući titulu počasnog ekonomiste Ruske Federacije koju dodeljuje ruski predsednik.

„Preuzimanje VTB Banke za ovog investitora predstavlja prvi korak na srpskom tržištu za koje je procenio da poseduje značajan rastući potencijal, ne samo po pitanju nastavka i proširenja postojeće linije poslovanja ove banke, već i po pitanju razvoja i ponude novih proizvoda zasnovanih na inovativnim finansijskim tehnologijama (Fintech)“, ističe se u saopštenju banke.

VTB banka Beograd u vlasništvu ruske VTB banke, posluje u Srbiji od 2008. godine, ima 72 zaposlenih i dve filijale – u Beogradu i Novom Sadu. Za prvih šest meseci 2018. godine imala je profit od 60,5 miliona dinara, dok ukupna aktiva banke trenutno iznosi oko 13,4 milijarde dinara.