Ljajić o merama Kosova: Više interesna nego politička odluka

Biznis 26. jul. 201809:56 > 10:03
Podeli:
Izvor: N1

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je u Novom danu da je odluka vlasti u Prištini da uvede zaštitne mere na uvoz pojedinih proizvoda iz centralne Srbije "daleko više interesna nego politička".

Ljajić kaže da je u pozadini odluke zaštita interesnih lobija koji imaju uticaj na tamošnje političare.

„Ako uvodite ovakve barijere cenu će plaćati vaši potrošači jer će kupovati skuplju robu“, ocenio je Ljajić.

Zbog odluke vlasti u Prištini u sredu je u Beogradu održan sastanak ministara trgovine Srbije, BiH i Makedonije, i predstavnika Crne Gore, na kome se razgovaralo o mogućnostima za rešavanje ovog problema.

„Na sastanku je vrlo lako zaključeno da moramo da pozovemo privremene institucije u Prištini da povuku odluku, iako smo neposredno pre samog sastanka saznali da su povukli odluku za 14 proizvoda, ostalo je za još sedam proizvoda za koje verujemo da će se povući naredne nedelje“, rekao je Ljajić.

On dodaje da očekuje da se povuku i vancarinske barijere za plasman građevinskih blokova i brašna, da se ukine odluka koja se tiče izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz BiH, kao i da se otklone tehnički problemi za izvoz piva iz Crne Gore.

„Drugim rečima, mi želimo potpuno slobodni protok roba ako smo deo jednog sporazuma, a CEFTA jeste“, kaže Ljajić i dodaje da ne očekuje mnogo od Sekretarijata CEFTA jer je „neefikasan mehanizam koji nije rešio nijedan problem“.

Ministar trgovine kaže da se mora stati na put ponašanju koje se permanentno ponavlja.

„Ovo nije prvi put da imamo vancarinske barijere koje ni sa čim nisu obrazložene“, podseća Ljajić.

On podseća da se na Kosovo najviše izvozi nafta, bazna ulja, električna energija, žitarice, proizvodi od gvožđa i čelika i, u manjoj meri, voće i povrće.

Ljajić kaže da postoji niz i tehničkih barijera kad je reč o transportu robe na Kosovo i obratno – dugo čekanje na granici, traženje dokumentacije, kao i nepriznavanje međusobnih sertifikata.

„Dve privredne komore rade na tome da se ti problemi reše, ali i politika mora da otvara put ekonomiji. Mi imamo prednost zbog blizine, smanjenih troškova transporta“, zaključio je Ljajić.

Pogledajte snimak celog gostovanja: