Fintel energija – prvi IPO na Beogradskoj berzi od 1940.

Biznis 25. jul. 201815:49 > 15:51
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija Fintel energija danas je saopštila da je započela na Beogradskoj berzi realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO) i da će te hartije od vrednosti moći da kupuju profesionalni i privatni investitori i porodice.

„Ovo je prva takva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina, a biće ponuđeno na prodaju 6.500.000 običnih akcija po ceni od 500 dinara po akciji“, navela je kompanija.

Izvršni direktor Fintel energije Ticiano Đovaneti je rekao da su ponuđene akcije i mogućnost da se investira u tu kompaniju.

„Nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo dalje ulagali u Srbiji. Očekujemo da će vrednost prikupljenog kapitala iznositi 27 miliona evra koje ćemo investirati u naše projekte u Srbiji“, rekao je Đovaneti.

Dodao je da je ta kompanija sada investirala 150 miliona evra u vetroparkove u Srbiji.

„Naš izlazak na berzu je prvi u Srbiji i svima je to novo. Transparentnost finansijskih operacija, zaštita malih akcionara, prelaz sa jednog vlasnika na široko vlasništvo i upravljanje akcionara, svedoče o promeni kulture pristupa kompanijama i osmišljavanju drugačijeg upravljanja“, ocenio je đovaneti.

Rok za upis i uplatu akcija Fintel energije je od 1. avgusta do 29. oktobra ove godine, a upis akcija je u investicionom društvu M&V Investments u Beogradu.

Fintel energija posluje na Balkanu jednu deceniju i najveći je investitora u Srbiji u oblasti izgradnje vetroparkova, a u stoprocentnom je vlasništvu italijanske grupacije Fintel energija SpA.

Do sada je pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i započela izgradnju trećeg i najvećeg vetroparka.